Estetiska programmet
Inriktning teater
På estetiska programmet får du en konstnärlig utbildning med hög kvalitet. Samtidigt skaffar du dig en god grund för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena, vilket breddar dina framtida valmöjligheter. På skolan arbetar engagerade och kompetenta teaterlärare och under de tre åren kommer du även att få möta yrkesutövande skådespelare och scenkonstnärer som gästpedagoger. From läsåret 2023/2024 läser du teater på VRG campus Viktor Rydberg.

Tycker du om att spela teater? Älskar du att stå på scen? Teaterprogrammet på Campus Viktor Rydberg erbjuder en gedigen introduktion till skådespeleriets och teaterns värld där du får arbeta med improvisationsteater, dramatisera dramatisk text, skriva egen dramatik, lära dig regissera, få tekniker kring hur du kan framföra monologer och dialoger, bekanta dig med Shakespearetexter och få insyn i arbetet med kostym, mask, regi, ljus- och ljudteknik och scenografi. Samtidigt får du en mycket god grund för fortsatta akademiska studier.
Se teaterfilmen!
Följ med in och se verksamheten på nära håll. Teaterläraren Malin och eleverna Jonatan och Erika berättar om olika kurser, moment, projekt och höjdpunkter med utbildningen. Under 3 minuter får du en inblick i hur det är att vara teaterelev på VRG!
Så här söker du till denna inriktning
Du gör din ansökan via Gymnasieantagningens hemsida och följer deras instruktioner. Det är viktigt att du uppger din mailadress och mobilnummer när du gör din ansökan.
Färdighetsprovet består av fyra delar som du genomför på plats
A
Tillsammans värmer vi upp kropp och röst med hjälp av olika övningar så att du är uppvärmd inför färdighetsprovet.
B
Improvisationsövningar med fokus på flöde och kreativitet.
C
Uppspel av förberedd monolog. Du hittar monologerna HÄR.(Lär dig vald monolog utantill.)
Tänk på följande:
– Vem är du?
– Var befinner du dig?
– Vem/vilka pratar du med?
D
Ett kort samtal med lärarna.
Bilagan hittar du här bredvid och den ska vara utskriven och ifylld till provet. Ta också med aktuellt foto på dig själv till dagen för själva färdighetsprovet. Observera att bilagan inte är en anmälan utan anmälan görs via Gymnasieantagningen!
Datum färdighetsprov
Färdighetsprov i teater äger rum under v.10, tisdag den 7/3 och torsdag 9/3.
Du bokar in dig vid ett tillfälle under den dag du väljer. Länk till bokning får du från Gymnasieantagningen efter att du har anmält dig.
Plats färdighetsprov
Färdighetsproven i teater äger rum i teatersalen på Jarlaplan, Kungstensgatan 6.
För att ansöka till det här programmet, gå till Gymnasieantagningen och registrera dig!
Vad gör jag nu?
Utforska skolorna
Det estetiska programmet med denna inriktning erbjuds enbart på Campus Viktor Rydberg. Utforska stiftelsens gymnasieskolor och se om det kan finnas andra program du är intresserad av!
Att tänka på
Estetiska programmet på VRG är högskoleförberedande. Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vet vilken linje du vill studera vidare på högskolan.
Vidare läsning
I slutscen 2020 satte en ensemble på teaterprogrammet upp föreställningen ’Kvävningsreflexen’. Teatertrion Matilda, Lina och Markus berättar om processen att sätta upp en föreställning och den oväntade men nödvändiga omställningen till radioteater.
Tillgängligt på dessa skolor
VRG Campus Viktor Rydberg
Hur mycket teater får jag spela på teaterprogrammet på VRG?
Svar:
Du kommer att läsa 700 poäng teater, men om du vill ha ännu mer kan du välja till kursen Fysisk teater samt att du kan söka till det årliga musikalprojektet som är förlagt till år 3. Du läser även kursen Estetisk kommunikation under år 2 där dans, bild, musik och teater ingår.
Kommer jag att få stå på scen?
Svar:
Ja, under alla dina tre år. I årskurs ett visar eleverna upp det första arbetet med färdigskriven dramatisk text. I årskurs två spelar eleverna en fullängdspjäs då vi hyr in oss på en extern teater. Eleverna arbetar också med att skriva egen dramatik samt regissera dessa texter. I årskurs tre jobbar eleverna med monologer och dialoger som spelas upp för publik. Några elever är med i skolans årliga musikal som spelas på någon av Stockholms större scener. Sista terminen i årskurs tre sätter eleverna upp flera fullängdspjäser som visas för publik.
Har ni före detta elever som jobbar inom teaterfältet?
Svar:
Ja, många elever har fortsatt sina teaterstudier efter gymnasiet både i Sverige och utomlands.Vi har många elever som nu jobbar inom teatervärlden, både som skådespelare och som t.ex. producenter, filmskapare och ljus- och ljudtekniker.