Estetiska programmet

Inriktning musik

Följ oss på insta

Om programmet

På estetiska programmet får du en konstnärlig utbildning med hög kvalitet. Samtidigt skaffar du dig en god grund för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena, vilket breddar dina framtida valmöjligheter. På skolan arbetar engagerade och kompetenta musiklärare, som även är aktiva musiker.

icon-grand-piano

Inriktning musik

Funderar du på att bli musiker, jobba som låtskrivare/producent eller vill du ha musiken som hobby? Du som läser inriktningen musik på VRG Campus Viktor Rydberg får enskild undervisning på ditt huvudinstrument varje vecka under hela din gymnasietid. Under alla tre åren spelar/sjunger du i ensemble och får möjlighet att uppträda i olika konsertsammanhang. Du får också undervisning i biinstrument samt musikteori, vilket ger en naturlig koppling till ditt musicerande.

Se musikfilmen!

 

Följ med in och se verksamheten på nära håll. Musiklärarna Marie och Anton samt eleverna Alma och Erik berättar om olika kurser, moment, projekt och höjdpunkter med utbildningen. Under 3 minuter får du en inblick i hur det är att vara musikelev på VRG!

Nils-Fjeldstad-VRGJ-webb

Det jag gillar mest med VRG är helt klart gemenskapen. En stor del av det tror jag handlar om att jag går musik. När man spelar ihop med andra människor som tycker det är lika kul som en själv är det lätt att hitta vänner. Elevkåren på VRG hittar också alltid på roliga grejer som gör att man träffar nya människor hela tiden!

Wilma Moretti, årskurs 1, Estet/Musik, Campus Viktor Rydberg

Så här söker du till denna inriktning

Du gör din ansökan via Gymnasieantagningens hemsida och följer deras instruktioner. Det är viktigt att du uppger din mailadress och mobilnummer när du gör din ansökan. 

Färdighetsprov: sång

A

Du framför en låt som du valt själv. Har du med egen bakgrund så kan du använda den, eller så kan du få hjälp av juryn med ackompanjemang. Tag i så fall med noter/ackordanalys i rätt tonart.

B

Förutom den låt som du själv valt ska du också sjunga en obligatorisk sång. Den obligatoriska sången är ett avsnitt ur låten”You raise me up”. Du sjunger bara versen i den tonarten som är angiven och vi kommer att ackompanjera dig på piano. Lyssna gärna och öva till Youtube från 0.50 till 1.28.

C

Ett praktiskt rytm- och gehörsprov.

 

 

 

Färdighetsprov: instrument

(trummor, elbas, gitarr, piano)

A

Du framför en låt som du själv har valt. Har du med egen bakgrund så kan du använda den, eller så kan du få hjälp av juryn med ackompanjemang. Tag i så fall med noter/ackordanalys i rätt tonart.

 

B

Förutom den låt som du själv valt ska du också spela en obligatorisk låt. Gitarrister, pianister och elbasister spelar ackordanalys på den valda obligatorisk låten. Kan du så får du gärna spela melodin samt improvisera (gäller gitarr och piano). Du får då ackompanjemang. Lyssna in vad just ditt instrument spelar i låten och förbered ett lämpligt komp.
Välj en av de tre alternativen:
Sunny
Does your mother know
People get ready.
Här kan du lyssna till låtarna:
Sunny
Does Your Mother Know

People Get Ready

Kompbakgrunder som du kan öva till, hittar du HÄR.

C

Ett praktiskt rytm- och gehörsprov.

 

 

Medtag utskriven bilagaBilagan hittar du här bredvid och den ska vara utskriven och ifylld till provet. Ta också med aktuellt foto på dig själv till dagen för själva färdighetsprovet. Observera att bilagan inte är en anmälan utan anmälan görs via Gymnasieantagningen!
Datum för färdighetsprov

Färdighetsprov i musik äger rum under v.10, 7/3, 9/3 och 10/3, samt v.11, 15/3.

Du bokar in dig vid ett tillfälle under den dag du väljer. Länk till bokning får du från Gymnasieantagningen efter att du har anmält dig. 

 

Plats färdighetsprov

Färdighetsproven i musik äger rum i våra musiksalar på Kungstensgatan 6.

Ansök


För att ansöka till det här programmet, gå till Gymnasieantagningen och registrera dig!

Vad gör jag nu?

Utforska inriktningar

Det estetiska programmet erbjuds på VRG Campus Viktor Rydberg. Du kan även läsa andra program med denna inriktning. Utforska vilka skolor och program som erbjuder den inriktning du är intresserad av.

Läs mer

Inspiration

Avgångseleverna fick under våren 2021 repa in sina bästa låtar till Slutscen. Under en livesänd konsert från Fasching uppträdde eleverna för den digitala publiken. Se gärna konserten Come and get your love i efterhand!

Att tänka på

Estetiska programmet på VRG är högskoleförberedande. Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vet vilken linje du vill studera vidare på högskolan.

Tillgängligt på dessa skolor

VRG Campus Viktor Rydberg

Frejgatan 30, 113 49 Stockholm

08-622 21 00

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok