Mentorföretag

 

Med målsättningen att bygga broar mellan skola och näringsliv får alla ekonomielever på VRG Djursholm arbeta med ett mentorföretag i företagsekonomikurserna i årskurs 2 och 3. Mentorföretagen ger möjlighet för eleverna att få arbeta med konkreta exempel och  högaktuella frågor såsom digital marknadsföring, hur man arbetar i team, samt vikten av omvärldsbevakning i/på sina respektive företag.

 

Årskurs 2

I kursen Företagsekonomi 2 skriver eleverna tre rapporter där mentorföretagets verksamhet är utgångspunkten. Tillsammans täcker dessa rapporter en stor del av kursens innehåll. Alla rapporter skrivs tillsammans av eleverna i mentorföretagsgruppen. Under lektionerna går vi igenom företagsekonomiska teorier och modeller. Därefter genomför eleverna sedan intervjuer på sitt mentorföretag för att få syn på hur företagen praktiskt arbetar med respektive område. Eftersom arbetet genomförs i mentorföretagsgruppen så tränas eleverna också i samarbete och kommunikation.

Uppgift 1: Lär känna ditt mentorföretag, nulägesanalys.

Uppgift 2: HRM och ledarskap. Att arbeta i team – hur fungerar det?

Uppgift 3: Marknadsföring. Segmentering och kommunikationskanaler.

 

Årskurs 3

Eleverna skriver sitt gymnasiearbete i samarbete med mentorföretaget. Under året sker löpande avstämning kring frågeställningen och uppsatsens innehåll, vilket anpassas efter företagets verksamhet och nuläge.

 

Två elever delar sina erfarenheter av att ha fått jobba med mentorföretag under sin tid på VRG Djursholm:

“När vi presenterade vårt gymnasiearbete så möttes vi av väldigt positiv feedback och glada miner. Vi undersökte en frågeställning som vårt mentorsföretag ville ta reda på mer kring så att äntligen få berätta slutsatserna var väldigt roligt. Det kändes även coolt att vi, 5 elever i årskurs 3, kan komma fram till så smarta slutsatser. Slutsatser som vårt mentorsföretag i fråga tar till sig och är glada för att få ta del av.”

“Vi fick väldigt bra respons. De var nöjda med hur genomarbetat arbetet var och särskilt nöjda med den undersökning vi gjorde eftersom den så tydligt påvisar vilka problem företaget har. Därför ville de ta in oss till företaget och visa alla enkätsvaren och statistiken vi fick ut då de är av stor relevans just nu eftersom företaget tagit in nya anställda. Allt som allt var responsen endast positiv av det jag kommer ihåg.”

Mentorföretagen 2022-2023

Mentorföretag VRGD 20-22
Vad tycker mentorföretagen om samarbetet?

Pontus Holgersson är VD på Lånekoll, en av Sveriges ledande förmedlare av bolån som sedan starten 2014 etablerat en snabbväxande digital tjänst för att upphandla och omförhandla lån. ”Lånekoll har under flera år engagerat sig i VRG Djursholms mentorprogram och stöttat elevgrupper med mentorskap. För Lånekoll är det viktigt att det finns en länk mellan skola och arbetsliv. Själv har jag en masterexamen i ekonomi från Lunds universitet och har även studerat på världsledande Handelshögskolan ESCP Business School i Paris. I mina studier har jag själv fått erfara lyckade samarbeten mellan skola och affärslivet. För Lånekoll är det därför berikande att engagera sig och få inspel från den yngre generationen. Bolaget ser stor vikt av att öka förståelsen för det praktiska arbetet och entreprenörskap hos unga”.

Skärmavbild 2021-06-15 kl. 09.41.07

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok