INTERVJU: MARIE ÖSTRÖM

Rektor VRG Sundbyberg

Marie Öström är rektor på Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg sedan augusti 2024. Dessförinnan arbetade hon som biträdande rektor på VRGS. Marie har arbetat inom stiftelsen sedan 2008, då hon började som lärare i svenska och tyska på VRG Odenplan. Hon utbildade sig samtidigt till specialpedagog. 2017-2020 arbetade Marie som biträdande rektor på VRG Jarlaplan. Efter sin lärarexamen 2000 har Marie arbetat både som lärare på högstadiet och gymnasiet.

Fråga

Vad är det bästa med att vara rektor på VRG Sundbyberg?

Svar

Det bästa med att vara rektor på VRG Sundbyberg är relationerna med alla fina elever och medarbetare. Vi har förmånen att ha fantastiska lärare här på skolan, vilket är nyckeln till att våra elever trivs och får en högkvalitativ utbildning.

Fråga

Hur ser en vanlig dag ut för dig som rektor?

Svar

En dag är inte den andra lik och det är också bl a det som gör mitt jobb så intressant. Under en och samma dag kan jag vara ute på lektionsbesök, sitta i olika möten med elever och medarbetare och planera för större organisatoriska förändringar framåt tillsammans med pedagogiska ledningsgruppen och min skolledarkollega. En arbetsdag innehåller alltså många olika arbetsuppgifter.

Fråga

Vad fick dig att vilja börja arbeta inom stiftelsen Viktor Rydbergs skolor? 

Svar

Under hela mitt yrkesliv, även innan jag började jobba i organisationen, har Stiftelsen Viktor Rydberg funnits i blickfånget. Anledningen till att jag sökte mig hit var dels för att det är en välorganiserad verksamhet med fokus på eleven, och dels för att formen tilltalar mig – en friskola i stiftelseform utan vinstintresse.

Fråga

Vilket av stiftelsens ledord är viktigast för dig och varför?

Svar

Jag står bakom alla stiftelsens ledord men det som ligger mig närmast om hjärtat är nog ändå “Tillsammans åstadkommer vi mer”. Jag är en lagspelare och bär på övertygelsen om att frågor ofta behöver bollas, vridas på och diskuteras innan beslut fattas. Även om jag leder vår verksamhet är det definitivt inte alltid jag som har den bästa kunskapen inom ett specifikt område. Då är det viktigt att jag inhämtar kunskap från någon som vet mer för att kunna fatta rätt beslut.

Fråga

Berätta om något som utmärker VRGS!

Svar

Relationellt ledarskap, professionella lärare med hög ämneskompetens och fina lokaler.

Fråga

Vad är det som styr val av undervisningsmetoder och pedagogik på VRGS?

Svar

Jag tror att pedagogerna här känner att de har pedagogisk frihet att utforma undervisningen på det sätt som de tycker är bäst för sina elever. Lärarna måste få kreativ frihet. Det är oerhört viktigt. Samtidigt är samsyn i kollegiet kring regler, examinationer, återkoppling och bedömning oerhört centralt. Det finns saker som det inte går att tumma på om man ska jobba hos oss, t ex att ge formativ återkoppling, att variera sin undervisning och att förhålla sig till de klassrumsregler som vi upprättar tillsammans. Det är också viktigt att vi i skolledningen möjliggör forum för pedagogerna att träffas i sina ämnesgrupper, dels för att komma överens om ämnesinnehåll och progression i ett ämne, och dels för att fastställa vad som krävs i ett ämne för att uppnå ett visst betyg. Likvärdigheten är oerhört viktig.

Fråga

Vad är det som kännetecknar en bra lärare?

Svar

En bra lärare bygger goda relationer med eleverna. Det är där allt startar. En bra lärare kommer även förberedd till lektionen, har tydliga genomgångar och kanske det viktigaste av allt, en bra lärare har positiva förväntningar på sina elever. Vi måste tro på att våra elever kan och att det aldrig är för sent att vända en negativ spiral.

Fråga

Vad är viktigt för dig i ditt ledarskap som rektor?

Svar

I mitt ledarskap är prestigelöshet något som jag håller högt. För mig är det viktigt att vara öppen och inlyssnande och att ta medarbetarnas och elevernas synpunkter på allvar. Det är också viktigt att våga fatta snabba och ibland tuffa beslut. Jag vill att elever och medarbetare upplever att jag är tillgänglig, att jag är lyhörd och att de under ett samtal med mig känner att de har min fulla uppmärksamhet.

Fråga

Berätta om något projekt som ni arbetar med på VRGS!

Svar

Just nu är vårt största fokus den nya gymnasiereformen Gy25 som träder i kraft ht25. Vi kommer i samband med reformen även göra en omorganisation på vår enhet, som innebär att vi går in i programlag där vi kommer att arbeta mer med ämnesövergripande samarbeten. Omorganisationen går hand i hand med den nya gymnasiereformen så det känns helt rätt att genomföra förändringen i det här läget. Hela arbetet känns oerhört spännande.

Fråga

Hur arbetar ni med elevhälsa på VRGS?

Svar

Vi har ett väl utbyggt elevhälsoteam där olika kompetenser ingår; skolsköterska, kurator, speciallärare och specialpedagog. Vid behov finns även skolpsykolog och skolläkare tillgängliga. Vårt elevhälsoteam har ett nära samarbete med lärarna för att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att klara sina studier. Vår strävan är att elevhälsan främst ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Det gör vi bl a genom att arrangera föreläsningar med fokus på aktuella teman som t ex stress, sömn, alkohol och tobak. Elevhälsan samarbetar även med kommunens fältassistenter, Ungdomsmottagningen och Polisen för att hjälpas åt i det förebyggande arbetet med våra ungdomar. En ytterligare förebyggande insats är slumpmässiga drogtester som genomförs ett par gånger per termin. Jag känner mig oerhört stolt över elevhälsoarbetet på VRGS där en nyckel är att elevhälsofrågorna får en självklar plats under våra gemensamma personalmöten. Elevhälsan får aldrig bli en isolerad del i verksamheten. Elevhälsan är hela skolans ansvar.

Fråga

Slutligen, vad är din vision för framtiden för VRGS och de elever som går där? Vilka förändringar och mål har du för skolan på kort och lång sikt?

Svar

Det relationella ledarskapet ska vara en självklar del i hela personalens vardag. Vi vill fortsatt leverera högkvalitativ undervisning med eleven i centrum. Vår strävan är att varje enskild elev ska känna sig trygg hos oss för att kunna nå så långt som möjligt i sina studier.