Estetiska programmet

Inriktning bild och formgivning

Följ Bild & Form

VRG Jarlaplan

VRG Sundbyberg

Om programmet

På estetiska programmet får du en konstnärlig utbildning med hög kvalitet. Samtidigt skaffar du dig en god grund för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena, vilket breddar dina framtida valmöjligheter. På skolan arbetar engagerade och kompetenta bild- och formlärare och under de tre åren kommer du även att få möta yrkesutövande konstnärer som gästpedagoger.

paint-bucket-white

Inriktning bild och formgivning

Vill du söka vidare till högre studier inom tex konst, design, visuell kommunikation eller arkitektur? Vill du utveckla ditt personliga bildspråk? Vill du kommunicera genom bilder? Vill du bli utmanad genom kreativa uppgifter? Under dina tre år på estetprogrammets bild- och forminriktning får du verktyg för bild- och formskapande, för konstnärliga processer och möjlighet att utveckla ditt personliga bildspråk.

Se filmerna om inriktningen bild och formgivning!

VRG Campus Viktor Rydberg

Följ med in och se verksamheten på nära håll. Bildläraren Sophia och eleverna Milla och Viggo berättar om olika kurser, moment, projekt och höjdpunkter med utbildningen. Under 2,5 minut får du en inblick i hur det är att vara bildelev på VRG Campus Viktor Rydberg! (f.d. VRG Jarlaplan)

VRG Sundbyberg

Bildläraren Mia berättar om hur bild och formgivnings-inriktningen på VRG Sundbyberg kommer att se ut och vad de kommer att fokusera på när skolan startar till hösten. Här får du dessutom se skolans hela estetiska program!

Så här söker du till denna inriktning

Du gör din ansökan via Gymnasieantagningens hemsida och följer deras instruktioner. Det är viktigt att du uppger din mailadress och mobilnummer när du gör din ansökan. Se även vidare information kring färdighetsprovet nedan. Färdighetsprovet gäller för elever som sökt till det Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning, vid någon/några av följande skolor: Kulturama Gymnasium, Södra Latins Gymnasium, Anna Whitlocks Gymnasium, VRG Campus Viktor Rydberg och Viktor Rydberg Gymnasium Sundbyberg.

Färdighetsprovet för Bild och formgivning 

Arbetsprovet till Bild och form består av TRE styrda uppgifter som produceras hemma. Din bildlärare kan säkert hjälpa dig att sätta samman arbetsproverna. Samtliga arbetsprover fotograferas (vanlig mobilkamera fungerar utmärkt).
Fotografierna laddas upp i JPEG-format. Tredimensionella arbeten fotograferas från två olika håll för att formen ska bli synlig.
Tips: se till att dina bilder framträder så bra som möjligt (ljus och färgåtergivning).

A

Stilleben i blyerts – frukost

B

Självporträtt i måleri

C

Fri tolkning av temat ”GRÄNSLAND”

Del 1 – Stilleben i blyerts

Teckna av minst tre föremål tillsammans i en komposition på temat frukost. Teckningen skall vara genomarbetad, där ljus, skugga, textur och föremålens form lätt går att uttyda.

Tips: Googla ”stilleben”. Tänk på kompositionen av föremålen och att du disponerar pappersytan effektivt.

Teknik: Blyerts

Del 2 Självporträtt i måleri

Måla ett självporträtt (ansikte eller helfigur) i en specifik miljö /bakgrund (t ex i köket, på en gata, vid en sjö…). Använd din fantasi!

Tips: Kanske ”miljön” där du målat in dig själv har en särskild betydelse för dig?

Teknik: Måleri med pensel i akryl, akvarell, gouache eller oljefärg – inte färgpennor, tuschpennor eller kritor!

Del 3 Fri tolkning av temat ”GRÄNSLAND”

Tolka temat ”GRÄNSLAND” visuellt. Arbeta gärna i alternativa tekniker tex. i serieform, blandteknik, grafisk
design eller konstnärligt tolkat. Du väljer! Vad betyder ”GRÄNSLAND” för dig? Att förflytta sig mellan två platser, mellanrum, tillståndet mellan två olika känslor, när man känner sig helt vilsen eller när man är på väg in i en ny fas… eller så kanske gränsland inspirerar dig till något helt annat?

Teknik: Valfri. Tips: Tolka temat t.ex. som en plansch om du är intresserad av grafisk design, eller som en miljö i dataspel om du är intresserad av speldesign, eller som ett uppslag i en barnbok om du är intresserad av illustration.

Inlämning sker digitalt

Arbetsproverna skall lämnas in senast: Måndag den 13 mars 2023 kl. 11:00 (förmiddag)

Arbetsprover som inte registreras i tid kommer ej att bedömas av juryn.

Färdighetsproven skickas/lämnas in DIGITALT via länken nedan.

Inlämning av arbetsprover för dig
som sökt vid första söktillfället:

1. När du påbörjar detta bör du redan vara färdig med dina arbetsprover och ha dem på din
dator/mobil som bildfiler.
2. Tryck på denna länk, fyll i uppgifterna och klicka på ”Skicka”.
3. Öppna din e-post och hitta mejlet från Gemensamt STHLM Arbetsprov ESBIL.
4. Följ noggrant instruktionerna i mejlet.

Poängberäkning

Intagningen sker på grundval av ditt meritvärde från årskurs 9 + arbetsprovets provpoängen x 16.  
Provpoäng (1-20 x 16) + betygsvärdet.

Bedömning och jury

En jury med representanter från respektive skola gör en gemensam bedömning av arbetsproverna.

Din poäng hittar du efter ca 2 veckor på intagningsenhetens hemsida genom att logga in med din kod som du fått av din nuvarande skola.

Kontakt

Glöm inte att läsa igenom instruktionerna och planera ditt arbete. Om du har frågor angående arbetsproverna, läs först igenom vanliga frågor. Om du inte hittar svaren där, maila till:

VRG Campus Viktor Rydberg: morten.bastrup@vrg.se

Viktor Rydberg Sundbyberg: mia.bromander@vrskolor.se

Teknisk support av den digitala sökmodulen ges av Ida Kriisa på 0761723937 eller  ida.kriisa@kulturama.se

Melker-Gårdare-VRGJ 2

“Att gå bild och form är jätteroligt eftersom man får en bred utbildning. Man får både jobba inom områden som man känner sig säker på men också med annat som man aldrig gjort förut. Vi jobbar både digitalt och praktiskt.”

Melker, Estetprogrammet inriktning bild och formgivning, f.d. VRG Jarlaplan

Sophie Kjessle

“Det bästa med VRG Estet inriktning bild och formgivning är att man kan vara så kreativ. Jag tycker om mina bildlärare jättemycket och så tycker jag om blockschemat eftersom man får mer gjort och kan koncentrera sig mer. Jag har lärt mig nu att det inte bara är betygen som spelar roll, utan det handlar också om att man ska ha roligt under sin gymnasietid. ”

Sophie, Estetprogrammet inriktning bild och formgivning, f.d. VRG Jarlaplan

Se några exempel på arbeten som elever på estetiska programmet inriktning Bild och formgivning har skapat!

Ansök

För att ansöka till det här programmet, gå till Gymnasieantagningen och registrera dig!

Vad gör jag nu?

Inspiration från Slutscen

Eleverna på f.d. VRG Jarlaplans bild och form-inriktning fick under Slutscen våren 2021 presentera sina verk digitalt. Besök den externa hemsidan ”Phoenix” och se en mängd olika verk på samma tema.

Slutscen 2021

Utforska inriktningar

Det estetiska programmet med denna inriktning erbjuds på VRG Campus Viktor Rydberg och VRG Sundbyberg. Utforska stiftelsens gymnasieskolor och se om det kan finnas andra program du är intresserad av!

Läs mer

Att tänka på

Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vet vilken linje du vill studera vidare på högskolan.

Tillgängligt på dessa skolor

VRG Campus Viktor Rydberg

Frejgatan 30, 114 25 Stockholm

08-622 21 00

VRG Sundbyberg

Landsvägen 66 172 65 Sundbyberg

070-828 16 31

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok