Intervju: Robert Hogevall

Intervju

Elev

Robert Hogevall

Program

Naturprogrammet inriktning natur

Robert Hogevall går naturprogrammet inriktning natur på Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg. Valet av program var inte en självklarhet eftersom Robert inte visste vad han skulle plugga efter gymnasiet, men han valde då att följa sina intressen och välja en bred utbildning. Att förstå sig på hur världen fungerar lockade.

Alexander Donka

Fråga

Hur är det att gå just naturprogrammet?

Svar

Det är givande för man får en bred kunskap men även möjlighet att fördjupa sig i det mesta i kurserna. Det ger både en bra grund för universitetsstudier samt för allmänbildningen med allt från samhällsekonomi och kvantfysik till nordiska språk och slam poetry.

Fråga

Hur landade du i att söka naturprogrammet av alla program som finns?

Svar

Efter en del velande och en gedigen research förstod jag att naturprogrammet passade mig bäst för eftersom jag inte hade klart för mig vad jag ville bli och då ville ha möjlighet att efter gymnasiet kunna plugga vidare till nästan vad som helst. Jag är väldigt nyfiken och driven att lära mig så mycket som möjligt, något som de naturvetenskapliga ämnena kan tillfredsställa. Utöver det älskar jag även naturen, rymden och teknik i all dess form, vilket är områden som sannolikt kräver ett naturvetenskapligt gymnasieprogram som grund för fortsatta studier.

Fråga

Vad är det roligaste med naturprogrammet?

Svar

Att kunna förstå sig på hur världen fungerar, varför diverse fenomen inträffar och utifrån den kunskapen kunna förändra världen till det bättre eftersom “the more we know, the less we fear”.

Fråga

Vilka individuella val har du gjort och varför?

Svar

Jag valde Matte 5 och det var framför allt för att få den extra meritpoängen. Att jag valde Engelska 7 var ett naturligt val eftersom jag känner mig säker med mina engelskakunskaper. Jag uppskattar det engelska språket och tycker att det är en viktig grund för både universitetsstudier såväl som för livet i stort. Retorik lade jag till som ett plus i kanten och det var för min kärlek till att tala. Det är väldigt intressant med allt som man kan åstadkomma genom att samtala, som att övertyga, skapa känslor, skapa intresse, bli förstådd och en massa mer.

Fråga

Hur känns det att en del av dina kurser ges på engelska?

Svar

Det är kul att även få lite språklig variation i kurserna och dessutom är det bra för framtida universitetsstudier som ofta har läromedel, föreläsningar och uppgifter på engelska. I början kan det vara svårt att bli bekväm med alla begrepp som nu är på engelska istället, men det flyter på rätt snabbt om man har hyfsade kunskaper inom det engelska språket.

Fråga

Att läsa kursen i ett långt pass en gång i veckan kallas för blockschema. Vad tycker du om blockschema?

Svar

Jag har blandade känslor för blockschema då det har sina för- och nackdelar. De långa lektionerna gör att man kan ha mer variation under lektionerna, exempelvis ha teori första halvan och en uppgift andra halvan. Det ökar produktiviteten genom att man både får lära sig något nytt samt själv hinner få något gjort. Man behöver inte heller stressa mellan en massa lektioner eller behöva hålla flera bollar i luften eftersom det är få lektioner varje dag. Nackdelarna är att man kan ha svårt att hålla fokuset och intresset uppe när man arbetar med samma ämne i över två timmar, om det inte konstant sker något nytt.

Fråga

Vad vill du ge för tips till framtida elever som funderar på att söka till naturprogrammet?

Svar

Naturprogrammet är för dig som gillar utmaningar, med ett djupare dyk ner i matematikens värld såväl som den naturvetenskapliga. Där du får lära dig om fysikens fundamentallagar, organisk kemi och integraler. Samtidigt får du grundläggande kunskap man behöver inom allt från historia, samhällskunskap och religion. Tänk igenom dina fritidsintressen, favoritämnen i skolan, framtidsdrömmar och vad som i allmänhet intresserar dig och gör dig nyfiken och kolla vad de har gemensamt. Förhoppningsvis har de något som vetenskap, matematik eller natur att göra. Isåfall är valet ganska självklart.

Fråga

Varför sökte du till just VRG Sundbyberg?

Svar

Stiftelsen Viktor Rydberg har ett bra rykte och för mig stod det till sist mellan VRG Sundbyberg och VRG Odenplan. Men jag kände att jag ville vara med och starta upp något nytt och då fick det bli VRG Sundbyberg.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok