Intervju: Nils Fjeldstad

Intervju

Elev

Nils Fjeldstad

Program

Estetiska programmet inriktning musik

Nils Fjeldstad går estetiska programmet inriktning musik på Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplan. Med lång och omständig resväg till skolan är han ofta på plats väldigt tidigt, vilket innebär någon timme ostörd egenträning på trummorna i skolans replokal. Roligaste kursen tycker Nils är Gehör- och musiklära för att få en musikalisk bredd.

Nils-Fjeldstad-VRGJ-webb 2

Fråga

Vad ser du mest fram emot på musikprogrammet?

Svar

Jag ser fram emot att få fördjupad kunskap i musikteori och att lära mig bruksinstrument, vilket jag om trumslagare förhoppningsvis kommer ha stor nytta av då jag också är intresserad av att komponera musik. Jag ser även fram emot att samarbeta med andra musikelever för det är det roligaste jag vet, att spela med andra. Det är också det bästa sättet att utvecklas.

Fråga

Vad gillar du mest med VRG Jarlaplan?

Svar

Jag är ett stort fan av blockschema, vilket innebär att istället för att ha utspridda 1-timmes lektioner, så har vi en gång i veckan en längre lektion i varje kurs. Det ger oss tid att grotta in i arbetet och man hinner med mycket på lektionerna. Jag tycker också att det gör att dagarna känns kortare.

Fråga

Vilken är din favoritkurs?

Svar

Gehör- och musiklära! Det är kursen där man får lära sig musikteori, notläsning och lingo. Som trummis har jag nästan bara erfarenhet av att läsa rytmnoter, men jag älskar att nu även få kunskaper om de andra musikaliska komponenterna.

Fråga

Är det bara på musiklektionerna som ni spelar musik?

Svar

Verkligen inte. Det mesta av mitt spelande pågår nere i källaren där det finns replokaler som man kan spela i under rasterna. Jag har en rätt så lång och omständig resa till skolan, så ofta kommer jag en timme tidigt vilket jag tycker är bra eftersom jag då kan gå ner i källaren och få in en timme ostörd träning.

Fråga

Hur är sammanhållningen bland eleverna på musikprogrammet?

Svar

Jag tycker sammanhållningen är väldigt bra. Många av oss spenderar mycket tid tillsammans nere i replokalerna i källaren på rasterna och jammar loss. Det är en otroligt rolig grupp människor att spela med och alla är superduktiga och engagerade. Det känns som att vi alla är bekväma nog med varandra för att kunna ta risker i spelandet, med känslan av att gruppen finns där bakom en.

Fråga

Hur kändes det att göra inträdesprovet till musikprogrammet?

Svar

Jag var väldigt nervös innan, men så länge man kan sitt material så har man inget att oroa sig för. Lärarna som lyssnar på en vill se vilka kunskaper man har, inte vilka brister. De var välkomnande och inkännande och fick mig att känna mig bekväm så att jag kunde prestera utan en massa press.

Fråga

Vad vill du göra efter studenten?

Svar

Jag vet inte riktigt vad jag vill göra efter studenten och jag känner inte någon stress över det än. Just nu vill jag bara fokusera på att njuta av min gymnasietid, men min önskan är att i framtiden ta min musikutbildning till nästa nivå på någon högskola eller folkhögskola.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok