Intervju: Melker Gårdare

Intervju

Elev

Melker Gårdare

Program

Estetiska programmet inriktning bild och formgivning

Melker Gårdare går estetiska programmet inriktning bild och formgivning på Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplan och berättar att de både arbetar digitalt och praktiskt. När de jobbar med större projekt får de oftast väldigt fria tyglar och det tycker Melker om, eftersom det gör att elevernas olika stilar kommer fram.

Melker-Gårdare-VRGJ

Fråga

Varför sökte du till skolan?

Svar

Jag sökte till VRG Jarlaplan för att jag ville gå på en skola där jag får jobba väldigt mycket kreativt inom det estetiska men också få en bra utbildning inom de teoretiska ämnena. Jag lockades också av de blandade klasserna och tänkte att det skulle bidra till roligare skolgång.

Fråga

Vad innebär det att gå i ”blandad klass”?

Svar

Att gå blandad klass betyder att man inte bara går med sin inriktning utan blandas ihop med två andra inriktningar. Bildeleverna går till exempel tillsammans med elever från dans- och ekonomiprogrammet. Jag tycker att det är bra för då lär man känna folk i nästan alla inriktningar, och inte bara fastnar med eleverna från samma inriktning som man själv går.

Fråga

Hur är det att gå just bild och form-inriktningen?

Svar

Att gå bild och form på VRG Jarlaplan är jätteroligt eftersom man får en bred utbildning. Man får både jobba inom områden som man känner sig säker på men också med annat som man aldrig gjort förut. I årskurs 1 jobbade vi mycket med grunderna inom bild och konsthistoria, och nu jobbar vi digitalt med olika Adobe program och har haft form-lektioner där vi skulpterat och tränat upp ögat. Vi jobbar både digitalt och praktiskt. När vi jobbar med större projekt har vi oftast väldigt fria tyglar vilket är väldigt roligt för då får man se allas olika stilar komma fram.

Fråga

Hur var din första dag på skolan i årskurs 1?

Svar

Min första dag på VRG Jarlaplan var pirrig och spännande. Jag kände ingen på skolan sen innan så det var lite läskigt. Men vi började väldigt tidigt med lära-känna-övningar och att jobba tillsammans som grupp inom bildgruppen, så det läskiga försvann snabbt.

Fråga

Vad gillar du mest med skolan?

Svar

Jag tycker om stämningen som är i skolan. Vart man än går känns det som att man hittar personer att prata med eller hälsa på. Det är en bra gemenskap mellan eleverna och folk engagerar sig verkligen i skolarbetet. Det känns alltid tryggt och roligt att komma till skolan. Lärarna är också väldigt bra och de engagerar sig verkligen i ens skolgång och driver på!

Fråga

Visste du att estetiska programmet var högskoleförberedande innan du började på skolan?

Svar

Ja, och det var delvis därför jag kände mig så säker på att söka bild och form eftersom jag visste att jag kunde få samma behörighet som om jag hade sökt vissa teoretiska inriktningar. Det kändes då ganska självklart att jag skulle välja en inriktning där jag fick jobba med mitt intresse. Efter studenten vill jag fortsätta inom det estetiska, och helst hade jag jobbat med fotografi. Men jag vill också fortsätta plugga på högskolan efter något år.

Fråga

Vad vill du ge för tips till elever som söker det här programmet?

Svar

Var inte oroliga för att ni ska få en sämre utbildning eller inte samma behörigheter som andra inriktningar. Att gå en estetisk inriktning betyder att du får en skolgång med både praktiska och kreativa lektioner. Lägg tid på intagningsprovet och våga visa din stil och vem du är.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok