Intervju: Måns Gradén

Intervju

Elev

Måns Gradén

Program

Samhällsprogrammet inriktning samhälle

Måns Gradén går samhällsprogrammet inriktning samhälle på Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplan och njuter av sin gymnasietid. Måns trivs på skolan som har estetisk prägel och får utlopp för sin musikalitet i både den individuella kursen Musik och tillsammans med kompisar i skolans replokal på eget initiativ.

Måns-Gradén-VRGJ-webb 2

Fråga

Varför sökte du till skolan?

Svar

Vid gymnasievalet vägde jag mellan det samhällsvetenskapliga programmet eller ett estetiskt program med inriktning musik. Jag kunde verkligen inte bestämma mig. Skulle kreativiteten hämmas av för mycket plugg på om jag gick samhälle eller skulle jag äventyra mina framtida valmöjligheter med ett estetiskt program? Ganska långt ifrån verkligheten när jag ser tillbaka på det. När jag besökte Stiftelsens hemsida läste jag i förbifarten något i stil med: “Alla elever måste läsa en estetisk kurs som tillval”. Orden visade sig tillhöra VRG Jarlaplan och formeln var funnen. Jag kunde läsa samhällsvetenskap och samtidigt få musikaliska inslag i min skolgång.

Fråga

Hur är det att gå just ditt program?

Svar

Min upplevelse av sam-programmet hittills tar formen av en trestegsprocess:
Mitt första år var allt nytt och fasansfullt spännande. Med nya skolkamrater som går alla möjliga program fick vi nya lärare som gav oss oändlig frihet, men också ställde hårda krav. Inte så mycket fokus tillägnades skolan, utan det riktades mot det sociala livet kring skolan, där både musik och identitet skapades.

Det andra året fann jag min plats och mer fokus kunde läggas på studierna. Kurserna blev svårare, kompisrelationerna närmre och känslan av att jag var påväg någonstans blev mer påtaglig.

Mitt sista år befinner mig på nu. Kurserna är nu helt programbundna och studenten skymtar i fjärran, men aldrig har jag njutit av min gymnasietid som nu.

Fråga

Vad innebär det att gå i ”blandad klass”?

Svar

Det innebär att klassindelningen inte är bunden till vilket gymnasieprogram du går. I min klass är vi blandat med elever som går samhälle, estet musik och estet teater. Detta koncept är framförallt en stor del av det första året på skolan när många kurser läses klassvis. Under det andra och tredje året läser vi några enstaka kurser klassvis, men det mesta läser vi programvis.

Fråga

Vilken är din favoritkurs?

Svar

Min favoritkurs just nu är Tyska 5. Endast de riktigt motiverande, och kanske de galna, stannar kvar så länge i de moderna språkens värld. Vi är bara 3 elever i min grupp och det talas bara tyska. Det är vansinnigt svårt men en rolig utmaning.

Fråga

Läser du några estetiska kurser?

Svar

Jag läste Musik som obligatoriskt estetisk tillvalskurs i ettan. I tvåan och trean har jag på fritiden fortsatt spela musik med några kamrater i skolans replokal. De övriga individuella valen jag har gjort är Retorik, Engelska 7 och Tyska 5.

Fråga

Att läsa kursen i ett långt pass en gång i veckan kallas för blockschema. Vad tycker du om blockschema?

Svar

Tiden går skrämmande fort med blockschema och personligen tycker jag att det är underbart. Man får mycket gjort, man har alltid minst en vecka på sig för inlämning av eventuella läxor och lärarna hinner hjälpa alla med sina arbeten.

Fråga

Vad gillar du mest med skolan?

Svar

Vad jag gillar mest med skolan har verkligen varierat från år till år. I ettan var det sociala livet en klar höjdpunkt, i tvåan var det nog kvaliteten på undervisningen och lärarnas engagemang som förgyllde skolgången. Nu i trean är det nog en blandning av de båda. Dessutom livas skolmiljön verkligen upp av att höra stämsång och hetsiga monologer bakom väggarna. För att inte tala om bild och dansprogammens spontana uppvisningar i korridorerna.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok