Intervju: Leo Gerdén

Intervju

Elev

Leo Gerdén

Program

Samhällsprogrammet inriktning beteende

Leo Gerdén går samhällsprogrammet inriktning beteendevetenskap på Viktor Rydberg gymnasium Odenplan och vill lära sig förstå människor och världen. Det som utmärker skolan är den goda stämningen och sammanhållningen menar Leo vars favoritämne är Psykologi.

Alexander Donka

Fråga

Varför valde du just samhällsprogrammet med beteendeinriktning?

Svar

Jag ser hela min utbildning, från grundskola till universitet, som ett pussel där jag vill kunna komma ut i livet med alla de viktiga kunskaper som den formella utbildningen kan ge. Jag var väldigt intresserad av sam-ämnena, och beteendevetenskap ser jag som ett oerhört viktigt komplement för att förstå människor och världen. För mig blev det här programmet en väldigt bra helhet.

Fråga

Varför sökte du till skolan?

Svar

För mig var det viktigt att dels hitta en skola som både har bra lärare och undervisning, dels en riktig skolanda och bra stämning. Jag hade hört mycket gott om VRG Odenplan, och när jag kom på Öppet Hus märkte jag verkligen att det var skola med ett genuint engagemang för elevernas lärande och arbetsmiljö. Dessutom uppskattar jag att man får välja fler individuella val här än på andra skolor.

Fråga

Vilken är din favoritkurs?

Svar

Psykologi 1 och Psykologi 2 var två väldigt innehållsrika kurser och jag lärde mig väldigt mycket. Varje lektion kändes som en “aha”-upplevelse där jag insåg något nytt om mig själv, min omgivning och samhället.

Fråga

Berätta om något annorlunda och roligt som ni får göra i undervisningen!

Svar

I spanskan ska vi gå på salsakurs, på geografin gick vi på hajk i Hagaparken och i både samhällskunskapen och internationell ekonomi har vi haft och ska ha rollspel av EU-parlamentet, FN och WTO. Lärarna brukar vara duktiga på att slänga in roliga moment i kurserna.

Fråga

Hur är stämningen och sammanhållningen på skolan?

Svar

Jag skulle säga att det är detta som utmärker skolan. Inte minst i min klass är vi väldigt bra på att hjälpa och stötta varandra. Framförallt skapar elevkåren gemenskap och sammanhållning mellan klasser och gör var dag lite mindre vardag. Jag har hittat många vänner för livet på den här skolan.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Svårt att välja, så jag kommer säga två! Min lärare i geografi och engelska är verkligen en glädjespridare och han är riktigt bra på att hjälpa och uppmuntra elever. Det är helt omöjligt att ha tråkigt på hans lektioner. Jag vill även lyfta fram min psykologilärare, för ingen är så bra på att förklara komplicerade teorier och fenomen som han.

Fråga

Vad vill du göra efter studenten?

Svar

De kommande åren ska jag plugga vidare på universitet, förhoppningsvis i USA. Därefter får vi se, jag gillar att ha många dörrar öppna. Antagligen kommer jag vilja jobba med samhällsfrågor och politik på nåt sätt.

Fråga

Vad vill du ge för tips till elever som funderar på att söka det här programmet?

Svar

För det första: Välj skolan och välj sam-beteende! När du väl kommit hit tror jag att det är viktigt att ha en plan för sina studier. Tänk igenom vad du behöver dina betyg till och vad du vill lära dig, och lägg dina förväntningar därefter. Varken högre eller lägre.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok