Intervju: Felipe Lindqvist

Intervju

Elev

Felipe Lindqvist

Program

Naturprogrammet inriktning samhälle

Felipe Lindqvist går naturprogrammet med inriktning samhälle på Viktor Rydberg gymnasium Djursholm och trivs med att kunna kombinera natur och samhälle och ändå få en bred behörighet för vidare studier. Vart vägarna leder efter studenten vet Felipe ännu inte, men han är övertygad om att VRG har förberett honom väl för vad än framtiden har att erbjuda.

Felipe-Lindqvist-VRGD-webb 2

Fråga

Varför sökte du till just naturprogrammet?

Svar

Jag valde naturprogrammet för att jag ville ha möjligheten att söka de flesta universitetsutbildningar utifrån vilka kurser som krävs för att bli behörig. Det jag insåg i tvåan var dock att det var de samhällsvetenskapliga ämnen som verkligen intresserade mig, och här på VRG Djursholm var det skönt att då lätt kunna anpassa sina kurser genom att välja samhällsinriktningen!

Fråga

Hur är det att gå just natur/samhälle som är en blandning av naturprogrammet och samhällsprogrammet?

Svar

Det var en perfekt blandning för mig då jag fortfarande är behörig till fler universitetsprogram än jag hade varit om jag hade valt ekonomiprogrammet och jag kan enkelt välja till några specifika kurser om det skulle behövas för en utbildning jag senare vill söka. Dessutom blir det mer blandat med samhällsinriktningen då jag läser fler kurser med elever från andra klasser. Just nu läser jag Biologi 2, Matte 4, Engelska 7, Geografi, Samhällskunskap 2, Svenska 3 och lite senare i år kommer jag även läsa Religionskunskap.

Fråga

Vilken är din favoritkurs?

Svar

Tuff fråga, det är som att välja ett favoritbarn. Det hade nog varit lättare att besvara vilken kurs jag minst gillar men om jag skulle välja en kurs som mitt hjärta bankar lite hårdare för måste det vara Engelska 7. Vi har precis börjat men för mig som gillar att känna mig lite kulturell är det en perfekt kurs då vi just nu arbetar med analyser av modern konst i allt från musik till litteratur.

Fråga

Hur är stämningen på skolan?

Svar

Den är kärleksfull och lättsam, speciellt nu när man har börjat i trean så känns det som om vi är en enda stor familj. Oavsett vilka intressen man har kommer man alltid hitta likasinnade, vilket är något alla nyblivna ettor borde få höra. Klart det är spännande, och lite läskigt, att börja i en ny skola men det roliga i det hela är just att ta sig an utmaningen att lära känna nya människor, vilket alla elever har ett intresse av här på VRG.

Fråga

Att läsa kursen i ett långt pass en gång i veckan kallas för blockschema. Vad tycker du om blockschema?

Svar

Bästa uppfinningen sedan sovmorgnar! Det är väldigt skönt att kunna dedikera sig åt ett ämne under en längre tid istället för att ha massvis med kortare lektioner uppdelade under veckans gång. Dessutom får man så otroligt mycket mer gjort och dagarna känns kortare när man inte har massa små raster här och där.

Fråga

Hur känns det att en del lektioner undervisas på engelska?

Svar

Jag förstår att det kan kännas lite skrämmande i början för vissa men jag har alltid gillat det. Man känner sig som en riktig metropolit och är väl förberedd för att utbilda sig utomlands och även att navigera i ens framtida professionella liv var man än hamnar på vår planet. Till er som skräms av den här tanken erbjuder jag tröst i att ni kommer vänja er efter ett tag, och det är lika bra att börja nu än att bli påkommen med en rejäl svengelska senare i livet.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Oj, vilken svår fråga. Man vill ju inte bli anklagad för att smöra men min lärare som jag precis har fått i Engelska 7 gillar jag verkligen. Kombinationen av att hon har en intressant kurs och hennes tydliga passion för lärande gör hennes lektioner till något man längtar efter. Hon talar med en sådan inlevelse att varje lektion känns som ett riktigt bra “TED-talk”.

Fråga

Vad vill du göra efter studenten?

Svar

Helt ärligt är jag inte helt säker på vad jag vill göra än, men det är just det som är det underbara med VRG. Våra fantastiska lärare och vår kunnige studie- och yrkesvägledare förbereder oss väl för vad vi än vill göra efter studenten. Det är självklart att det är bra att ha tydliga mål men sålänge man gör sitt bästa under gymnasiet behöver man inte ha tydliga mål för vad man vill göra efter. Den genuint grymma utbildningen vi får tillåter oss faktiskt att stanna upp, utforska och tänka efter vad vi faktiskt vill göra med våra liv. Vad det än är så kommer en elev från VRG att kunna utnyttja sin nyfikenhet som har utvecklats och optimerats under gymnasietiden.

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok