Naturvetenskapsprogrammet

Särskild variant bild och formgivning

Om programmet

På naturvetenskapsprogrammet får du behörighet för vidare studier.
VRG har välutrustade laborationssalar och flera av lärarna på programmet har forskarbakgrund. Du som läser programmet på VRG kan välja konstnärlig eller teoretisk inriktning utifrån ditt intresse.

paint-bucket-white

Älskar du att uttrycka dig i bild och form? På vår bild och form-profil får du fördjupa dig i egna konstnärliga och kreativa projekt som du själv väljer. Särskild variant är ett utmärkt val för dig som vill fördjupa dig i dessa estetiska ämnen, samtidigt som du får behörighet för vidare högskolestudier. På VRG Campus Viktor Rydberg läser du kurser i bild, form och design.

Iris-Berglund-VRGO-webb

“Jag älskar naturämnena men ibland kan det vara lite jobbigt att bara arbeta med rätt och fel, och då är det skönt att ha bildlektionerna för att kunna koppla av och bara få måla. Dessutom är människorna på skolan helt underbara. Alla är väldigt positiva och välkomnande!”

William Eklöf, årskurs 1, Natur/Bild och form, Campus Viktor Rydberg

Ansök


För att ansöka till det här programmet, gå till Gymnasieantagningen och registrera dig!

Alla som söker kommer att få information om inlämning av arbetsprover och tid för färdighetsprov. Du kommer få inbjudan till en specifik dag och tid för praktiskt prov på skolan. Då tar du också med dina förberedda arbetsprover för inlämning.
Du kan få upp till 100 poäng på arbetsproverna och färdighetsprovet, som sedan läggs ihop med den totala poängen från dina högstadiebetyg. Maximalt antal poäng är 440 (betyg + färdighetsprov). Det är detta meritvärde som avgör din rangordning bland övriga sökande. För att bli antagen måste du ha betyget C eller högre i Bild från högstadiet.

Arbetsproverna som görs hemma och lämnas in består av tre delar

A

Ett tecknat självporträtt. (Material exempelvis blyerts, kol, tusch.)

B

En målning med temat ”resa”. (Material exempelvis akvarell, akryl, olja, tempera eller blandteknik.)

C

En skulptur eller tredimensionell form. (Material exempelvis lera, gips, papper, kartong, ståltråd, trä, textil eller blandteknik.) Skulpturen eller den tredimensionella formen fotograferas ur två olika vinklar och endast de två fotografierna lämnas in.

Proverna sammanställs enligt följande:

På högst 3 hårda ark av kartong (med maxformat 50x70 cm) monteras teckning, målning samt två stycken fotografier av skulpturen/det tredimensionella arbetet. Observera att fotografierna ska vara tagna från olika håll. Skriv namn och adress på framsidan på samtliga kartongark! Kartongarken skall sedan samlas i en mapp som enkelt kan öppnas och återförslutas. (Målningar måste vara torra för att lämnas in. Endast fotografier av skulpturen lämnas in.)

De kriterier som bedöms i provet är:

Färdigheter med material och teknik

Konstnärlig förmåga och uttryck

Kreativitet och idérikedom

Juryn som bedömer ditt färdighetsprov består av bildlärare på Viktor Rydberg gymnasium.
Datum för färdighetsprov och inlämning av arbetsprov (andra sökomgången)

Inlämning av arbetsprover – naturvetenskapsprogrammet inriktning bild och form sker torsdag den 25 maj samtidigt som du besöker skolan för att genomföra färdighetsprov på plats. Mer information kommer om exakt tid.

Om du har frågor om inlämningen, hör av dig till Maja Lindvall.

 

Plats färdighetsprov (andra sökomgången)

Färdighetsprovet för andra sökomgången kommer att genomföras på plats i skolan torsdagen den 25 maj. Kallelser med tid kommer att skickas ut via mejl.

Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan, Frejgatan 30.
Gå till skolans ingång och följ sedan skyltarna.

Hitta till oss på Campus Viktor Rydberg.

Tillgängligt på dessa skolor

VRG Campus Viktor Rydberg

Frejgatan 30, 113 49 Stockholm

08-622 21 50

Vad gör jag nu?

Utforska skolorna

Det här programmet har flera inriktningar. Kanske kan du läsa ett annat program med den inriktning du är intresserad av? Utforska vilka kombinationer stiftelsens skolor erbjuder, läs intervjuer med lärare och elever och besök framförallt Öppet Hus för att få en känsla för vilken skola som passar dig!

Läs mer

Tips

Logga in på Min gymnasieguide, där kan du markera dina favoritutbildningar och få påminnelser när skolorna erbjuder Öppet hus och andra aktiviteter.

Läs mer

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok