Estetiska programmet

Inriktning musik

Singer/songwriter och Musikproduktion

Följ oss på insta

Om programmet

På estetiska programmet får du en konstnärlig utbildning med hög kvalitet. Samtidigt skaffar du dig en god grund för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena, vilket breddar dina framtida valmöjligheter. På skolan arbetar engagerade och kompetenta musiklärare, som även är aktiva musiker.

microphone-icon

Inriktning musik

Funderar du på att bli musiker, jobba som låtskrivare/musikproducent eller vill du ha musiken som hobby? Du väljer om du vill gå inriktning Singer songwriter eller inriktning Musikproduktion. Du som läser inriktningen musik på VRG Sundbyberg får undervisning på ditt huvudinstrument varje vecka. Under åren spelar/sjunger du i ensemble och får möjlighet att uppträda i olika konsertsammanhang alternativt producera och spela upp din egen musik. Du får också undervisning i musikteori, vilket ger en naturlig koppling till ditt musicerande. Vi vill göra musiken levande och det innebär både att spela live men också att arrangera, producera och spela in det ni producerar.

Se estet-filmen!

 

Möt musikeleverna Isabela, Moa och Jolina och musikläraren Thom som berättar om hur undervisningen är på VRG Sundbybergs två musikinriktningar Singer/songwriter och Musikproduktion.

 

Dessutom får du höra om skolans estetinriktning Bild och formgivning.

moa

“Jag valde VRG för att jag ville gå estet och få högskolebehörighet. Det känns bra att gå på VRG Sundbyberg, det är kul med en ny skola och allting är väldigt bra.”

Moa Westin Estetprogrammet inriktning musik singer/songwriter, VRG Sundbyberg

Så här söker du till denna inriktning

Du gör din ansökan via Gymnasieantagningens hemsida och följer deras instruktioner. Det är viktigt att du uppger din mailadress och mobilnummer när du gör din ansökan. 

Färdighetsprov: singer/songwriter

Provet består av tre delar. Ta med noter till provtillfället, om du vill bli ackompanjerad. Har du en förinspelad bakgrund så går det också bra att ta med.

A

Du framför en låt som du valt själv. Du kan få hjälp av juryn med ackompanjemang. Tag i så fall med noter/ackordsanalys i rätt tonart. Om du vill kan du kompa dig själv på valfritt instrument eller sjunga till en förinspelad bakgrund du själv tar med.

B

Förutom den låt som du själv valt ska du också sjunga en obligatorisk sång. Välj en av nedan två alternativ:

1)  Ett avsnitt ur låten ”You raise me up”. Du sjunger endast versen i den tonarten som är angiven och vi kommer att ackompanjera dig på piano.

Lyssna gärna och öva till Youtube från 0.50 till 1.28

2) ”Sunny” – Du sjunger två verser, vi kan ackompanjera dig på piano i den tonart som passar dig.

Lyssna gärna: Youtube

C

Ett praktiskt rytm- och gehörsprov.

 

 

Färdighetsprov: musikproduktion

A

Skapa en mp3 på en egenproducerad låt (ett musikstycke på ca 1 min som du har remixat/skapat själv i ett musikprogram). Vi vill även att du beskriver hur du gått tillväga och hur du tänkt då du jobbat med din låt.

B

Ett praktiskt rytm- och gehörsprov.

 

 

Datum för färdighetsprov

Färdighetsprov till våra program äger rum under våren. Mer info kommer snart. Vid frågor vänligen kontakta emma.rydell@vrskolor.se

Plats färdighetsprov

Färdighetsproven i musik görs i våra musiksalar på vår skola i Sundbyberg, som ligger på Landsvägen 66.

Ansök


För att ansöka till det här programmet, gå till Gymnasieantagningen och registrera dig!

Vad gör jag nu?

Utforska inriktningar

Det estetiska programmet har flera inriktningar. Kanske kan du läsa ett annat program med den inriktning du är intresserad av? Utforska vilka kombinationer stiftelsens skolor erbjuder, läs intervjuer med lärare och elever och besök framförallt Öppet Hus för att få en känsla för vilken skola som passar dig!

Läs mer

Att tänka på

Estetiska programmet på VRG är högskoleförberedande. Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vet vilken linje du vill studera vidare på högskolan.

Tillgängligt på dessa skolor

VRG Sundbyberg

Landsvägen 66, 172 65 Sundbyberg

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok