Vrg.se https://vrskolor.se Wed, 22 Feb 2017 12:35:18 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.2 VRS Vastastan future city 2017 https://vrskolor.se/vrs-vasastan-future-city-2017/ Wed, 25 Jan 2017 11:05:38 +0000 https://vrskolor.se/?p=4569/ Inlägget VRS Vastastan future city 2017 dök först upp på Vrg.se.

]]>

future city och
japanskt tv-besök

25 januari, 2017

Japanskt TV-team besökte VRS Vasastan

VRS Vasastan har haft besök av mr Yusuke Muto, producent på Fuji Telivision Kids Entertainment, och mr Akira Takebayashi, president of TENTO of Japanese programming school for children, från Japan.

Japan ska införa obligatorisk programmering i grundskolan 2020. Deras syfte med besöket var att få inspiration och idéer till hur man kan använda bl.a. Minecraft i undervisningen samt prata med elever och lärare för att ta del av deras tankar och erfarenheter.

Samtliga elever i åk 7 är i full gång med att bygga sina framtida städer i Minecraft, som en del av årets upplaga av projektet Future City. I år är temat “Staden för alla” med fokus på flytten av staden Kiruna. Därtill skriver eleverna en individuell faktauppsats som handlar om hur det är att vara ung i framtidsstaden. Projektet Future City färdigställs och avslutas om några veckor och tv-inslaget sänds i japansk TV i sommar.

Inlägget VRS Vastastan future city 2017 dök först upp på Vrg.se.

]]>
Intervju Ebba Cederwall https://vrskolor.se/intervju-ebba-cederwall/ Thu, 19 Jan 2017 10:07:40 +0000 https://vrskolor.se/?p=4518/ Inlägget Intervju Ebba Cederwall dök först upp på Vrg.se.

]]>

Intervju: ebba cederwall

Intervju

Elev

Ebba Cederwall

Naturvetenskapsprogrammet, inriktning musik
VRG Odenplan

Ebba bor i Bålsta och ville gå i en skola som låg i Stockholm. Hon visste att hon ville hålla på med musik, men kanske inte gå en estetisk linje utan helst naturprogrammet. Ebba googlade och hittade VRG! Den goda stämningen på informationskvällen och intrycket av musiklärarna på intagningsprovet avgjorde Ebbas val av skola och programinriktning.

Fråga

Vilket program valde du?

Svar

Mitt val landade på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning musik. Jag har spelat fiol sedan första klass och sjunger mycket inom genrerna folkmusik, klassiskt och irländskt.

Fråga

Hur var första veckan på VRG Odenplan?

Svar

Det var väldigt annorlunda jämfört med skolan jag kom ifrån. Jag gick i en stökig klass där ingen brydde sig och jag var duktig. När jag kom hit låg jag plötsligt efter. Jag behövde ta igen mycket och fick lägga ner väldigt mycket tid på skolan under höstterminen. Jag kände ingen här så det sociala fick komma i andra hand, det kunde jag sakna i början. Men redan efter jul hade jag vant mig och kommit in i klassen!

Fråga

Hur är stämningen på skolan?

Svar

Det är ju en skola med hög studienivå. Men alla är väldigt inställda på att hjälpa varandra, vi tjänar alla på det. Generellt är det väldigt bra stämning, även mellan lärare. Det gör mycket för oss elever att se att lärarna trivs. Det är också skönt att alla sitter tysta på lektionerna. Vi lättar upp stämningen på skolan med temadagar som elevkåren arrangerar.

Fråga

Är det något man ska tänka på när man väljer musikinriktning?

Svar

Man får två individuella val istället för fem, så man måste tänka lite mer strategiskt och man måste prioritera bort annat som man hade velat pröva. Men man kan ju läsa utökat om man vill det.

Fråga

Hur ser din dag ut just idag?

Svar

Idag har jag 2 1/2h matematik på förmiddagen, sedan musik i tre timmar, och sedan är dagen slut. Men vi har en skolkör på måndagar som alla som är intresserade får vara med i, så den ska jag till sedan.

Fråga

Vad vill du göra första året efter studenten?

Svar

Jag vill åka ett år till USA och plugga. Det är lättare där att kombinera utbildningen med musik.

Fråga

Var ser du dig själv om 5 år?

Svar

Drömmen är att hålla på med musik, som producent. Annars något inom vårdlinjen, som läkare, ambulanssjuksköterska eller inom militärvården. Det verkar vara ett väldigt varierande jobb där man får jobba med så många olika människor, från barn till vuxna, och det lockar mig.

Fråga

Vad är viktigt för dig när du ser dig själv i framtiden?

Svar

Jag vill göra något som betyder något för mig, och som hjälper människor på jorden.

Inlägget Intervju Ebba Cederwall dök först upp på Vrg.se.

]]>
Intervju Naira Abdel-Halim https://vrskolor.se/intervju-naira-abdel-halim/ Thu, 19 Jan 2017 10:04:50 +0000 https://vrskolor.se/?p=4520/ Inlägget Intervju Naira Abdel-Halim dök först upp på Vrg.se.

]]>

Intervju: Naira Abdel-Halim

Intervju

Elev

Naira Abdel-Halim

Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning samhällsvetenskap
VRG Jarlaplan

Naira bodde sina första år i Stockholm, flyttade sedan till Örebro i nio år och sedan tillbaka igen till Sollentuna. Hon visste att hon ville gå på VRG redan i femman, byta miljö och träffa nya människor. Naira tipsar om att komma till informationskvällen för att förstå och känna stämningen på skolan, som är seriös och välkomnande.

Fråga

Du hade höga förväntningar på VRG. Hur kändes det att börja här?

Svar

Det kändes väldigt bra. Det är skönt att det inte är så många korridorer, bara tre stycken. Det är blandade klasser, då blir det inte segregerat mellan sammhällseleverna och esteteleverna. Vi är likadana egentligen, bara det att vi som går sam inte har någon talang, haha.

Fråga

Vilka individuella val har du gjort?

Svar

Jag saknar taktkänsla så musik och dans gick ju bort, och mina streckgubbar är inte proportionerliga så bild gick också bort. Då fanns det bara teater kvar, och det är den bästa kursen jag någonsin har läst. Det var så kul, och jag insåg att jag inte är talanglös!

Fråga

Vad innebär det att gå i ”blandad klass”?

Svar

Jag går i en klass med bild- och musikelever. Man lär sig så mycket av varandra, de lär mig saker som jag inte visste att jag kunde. Så mitt självförtroende har stärkts även om jag inser att jag inte är lika bra på sådant som de som går estetprogrammet är bra på!

Fråga

Vad vill du göra efter skolan?

Svar

Alla i min familj är läkare. Jag har varit på läkarkongresser sen jag var tre månader gammal. Men jag kan inte matte eller fysik. Däremot gillar jag att argumentera och prata, när jag vill få igenom någonting finns det inget stopp på mig. Så jag har varit inne lite på juridik. Sen började jag här, och nu är jag istället inne på reklam och kommunikation. Det är den här skolan som har fått mig att inse det.

Fråga

Vilka är eleverna som går här?

Svar

De som går här är generellt sett de som var bäst i grundskolan. Det är ju modigt att välja en bra skola. Plötsligt kommer man hit, där alla är duktiga. Då är det bra att komma ner på jorden och inse att alla kommer från olika bakgrunder och kan lära sig av varandra.

Fråga

Vad gillar du mest med VRG Jarlaplan?

Svar

Jag är otroligt tacksam för det akademiska här, känner att jag blir ordentligt förberedd inför högskolan. Man behöver inte vara orolig för engelskan, det lär man sig fort.

Fråga

Vem trivs på Samhällsprogrammet, inriktning samhällsvetenskap?

Svar

Det är ju mer uppsatser, och färre prov. Det är bra att vara intresserad av samhällsfrågor, gilla att diskutera och grupparbete.

Fråga

Vad är viktigt för dig?

Svar

Jag är rädd att misslyckas, att det inte går som jag har tänkt mig. Jag vill känna att jag har gjort det jag vill, är bekväm med det och inte behöver ångra mig. Det jag alltid har med mig är att alltid ge mitt bästa, och har jag en tanke så försöker jag fullfölja den på något sätt.

Inlägget Intervju Naira Abdel-Halim dök först upp på Vrg.se.

]]>
Intervju Oscar Engelbrektson https://vrskolor.se/intervju-oscar-engelbrektson/ Thu, 19 Jan 2017 10:04:35 +0000 https://vrskolor.se/?p=4527/ Inlägget Intervju Oscar Engelbrektson dök först upp på Vrg.se.

]]>

Intervju: Oscar Engelbrektson

Intervju

Elev

Oscar Engelbrektson

Ekonomiprogrammet, inriktning ekonomi
VRG Djursholm

Oscar gick högstadiet utomlands och visste inte vilka gymnasieskolor som var bra här hemma, så han hörde sig för om vilka skolor som ansågs vara bra. En anledning till att Oscar till slut valde VRG Djursholm var rektor Kristy Lundström. Kristy var tidigare rektor på Scandinavian School of Brussels, där Oscar gick i högstadiet. Oscar tyckte hon Kristy var väldigt bra och kände sig trygg i sitt val.

Fråga

Hur var första veckan?

Svar

Jag spelade fotboll med några här när jag var liten men utöver det kände jag inte så många. I stort sett hela första veckan var kick-off och teambuilding, och det var väl investerad tid.

Fråga

Vad vill du göra efter skolan?

Svar

Plugga ekonomi, jag vill söka in till de stora universiteten i England. Kommer jag in där tar jag inte något sabbatsår. De skolor jag tänker söka till är Oxford för PPE (philosophy, politics and economics) och till LSE. Om jag inte kommer in där så söker jag till Handels.

Fråga

Hur beskriver du skolan för en ny person?

Svar

Det är en skola med ambitiösa elever, som ger dig möjlighet att växa inom de områden som du är bra på och intresserad av.

Fråga

Läser du några estetiska kurser?

Svar

Jag blev lite avskräckt av “konst och vetenskap” när jag skulle söka hit, känner mig mycket mer trygg med de teoretiska ämnena. Jag har ju möjlighet att välja kreativa ämnen, men det är inte obligatoriskt. Undervisningen utvecklar de intressen som jag redan har, som ekonomi, retorik och debatt.

Fråga

Vilka är dina favoritämnen?

Svar

Inget givet, men spontant så här säger jag retorik och samhällskunskap.

Fråga

Vilket ämne är svårast?

Svar

Jag föredrar att analysera med vetenskapliga belägg, och tycker därför att svenskan är svår för där måste man kunna analysera texter och dikter med känslor och tankar.

Fråga

Vem passar ekonomiprogrammet?

Svar

Man bör vara motiverad, och det blir roligare om man är intresserad av ekonomi.

Fråga

Vad är det bästa med skolan?

Svar

Skolan håller väldigt bra kvalitet, och det är nog mycket tack vare eleverna som går här, utan att ta cred från lärarna. De flesta är ambitiösa och det smittar av sig. Sedan ger kommittélivet och föreningar mig som elev utrymme och möjlighet att delta och engagera mig. Jag tycker att det är roligt att debattera och har fått åka utomlands några gånger på grund av det. Jag har varit på MEP (Model European Parliament) två gånger och på Euroasiatiska debattmästerskapen.

Inlägget Intervju Oscar Engelbrektson dök först upp på Vrg.se.

]]>
VRS Champion i First LEGO League https://vrskolor.se/vrs-champion-first-lego-league/ Thu, 01 Dec 2016 15:51:14 +0000 https://vrskolor.se/?p=4280 Inlägget VRS Champion i First LEGO League dök först upp på Vrg.se.

]]>

VRS Champion i First LEGO League

Fina framgångar för VRS-skolorna!

Den 12e november tävlade VRS Djursholm och VRS Vasastan med fyra lag i First Lego League på KTH.

Årets tema är Amimal Allies där lagen har fått i uppdrag att undersöka förhållandet mellan djur och människor. Kategorierna är marknadsföring, forskning, teknik och robotkörning.

Lag Muuve !t, 8H på VRS Djursholm vann Championpriset och fick en prischeck på 48 500kr som tar dem vidare till den Skandinaviska finalen som äger rum i Norge den 3 december. Deras uppdrag har varit att ta fram ett enkelt sätt för bönder att märka djur genom att använda mulen som ett fingeravtryck.

I kategorin robotkörning gick samtliga fyra lag från våra två skolor vidare bland de åtta bästa av totalt 30 lag. VRS Vasastan gick till final där de vann andra pris. Sammanlagt tog VRS Djursholm 4 pokaler i teknik, forskning, marknadsföring samt Championpriset.

Se filmen om MowPrint här!

Inlägget VRS Champion i First LEGO League dök först upp på Vrg.se.

]]>
VRG for Tanzania https://vrskolor.se/vrg-for-tanzania/ Wed, 30 Nov 2016 12:33:42 +0000 https://vrskolor.se/?p=4190 Inlägget VRG for Tanzania dök först upp på Vrg.se.

]]>

vrg for tanzania

30 november, 2016

Cultural exchange with Tanzania

Studying the natural and human resources, students will carefully compare Sweden and Tanzania seeking out the similarities.

A team of 14 students and 2 teachers will travel on a 9 day exploration of Tanzania. Studying the natural and human resources, students will carefully compare Sweden and Tanzania seeking out the similarities. Visiting both rural and urban areas in this diverse country, students will use their science and social science studies to inform their work.

Empower young people

The trip ends with a three-day visit to Barbro Johansson Girls School where they visit the students who will visit VRG in December in a true exchange. In addition, students will visit Swedish embassies and private corporates to meet and discuss the Swedish presence in Tanzania. The aim of this trip is to develop a real understanding of how Sweden and Tanzania can work together in the future and empower young people to be informed and ready to make that possible.

Specification

Plan

See example of itinerary from last year’s trip here

Target audience

Friends and families of VRG

Target

400.000 SEK

Budget

Approximately 20.000 SEK per person

0 sek

pledged of 400 000 SEK

Donera

Fyll i formuläret nedan och klicka på donera. Du blir skickad till PayPal. Observera att du inte behöver registrera dig som kund, det går bra att donera som gäst.

Det går också bra att donera via Swish!
Meddelande: VRG TNZ

1 231 068 626

Inlägget VRG for Tanzania dök först upp på Vrg.se.

]]>
Pristagare i Samfundet S:t Eriks uppsatstävling Min Stockholmsskildring 2016 https://vrskolor.se/pristagare-min-stockholmsskildring-2016/ Thu, 24 Nov 2016 11:40:42 +0000 https://vrskolor.se/?p=4078 Inlägget Pristagare i Samfundet S:t Eriks uppsatstävling Min Stockholmsskildring 2016 dök först upp på Vrg.se.

]]>

Pristagare – min stockholmsskildring

Pristagare i Samfundet S:t Eriks uppsatstävling Min Stockholmsskildring

Tre elever på VRG Jarlaplan har vunnit priser i Samfundet S:t Eriks tävling för bästa gymnasieuppsats om Stockholm läsåret 2016.

Juryn som består av Susanne Ingo, vice ordförande i samfundet S:t Erik, Sven Lilja, professor i Stockholms Historia vid Stockholms universitet, Tina Rodhe chef för Medeltidsmuseet, Samuel Branting Stockholmskällan samt Anders Sjöbrandt, forskare vid Historiska institutionen Stockholms Universitet och styrelseledamot Historielärarnas förening, har med stort intresse läst och diskuterat alla mottagna tävlingsbidrag som på skilda sätt skildrar Stockholm ur olika perspektiv. Juryn har beslutat att belöna tre uppsatser, ett förstapris och ett delat andrapris.

Stort grattis till följande elever på Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplan,
Soppa i Sibirien av Smilla Luuk
Mordet år 1792 av Ella Öfwerman
Västerbron och jag av Vera Kjessler

De tre belönade uppsatserna kommer att publiceras digitalt på Stockholmskällan (sidan är under omarbetning) och på Samfundet S:t Eriks hemsida.

Inlägget Pristagare i Samfundet S:t Eriks uppsatstävling Min Stockholmsskildring 2016 dök först upp på Vrg.se.

]]>
Delegation från Japan på VRS Vasastan https://vrskolor.se/delegation-fran-japan-pa-vrs-vasastan/ Wed, 26 Oct 2016 15:02:44 +0000 https://vrskolor.se/?p=3778 Inlägget Delegation från Japan på VRS Vasastan dök först upp på Vrg.se.

]]>

besök från kyoto

26 oktober, 2016

Besök från Japan på VRS Vasastan

Den 19 oktober hade Viktor Rydbergs skola Vasastan långväga besök av en delegation med rektorer och skolledare från Kyoto, Japan.

Syftet med resan var att lära sig mer om kreativa arbetssätt och hur vi förenar konst och vetenskap i undervisningen på stiftelsens skolor. Ett intressant besök med spännande frågeställningar kring hur vi kan öva eleverna att använda och tillämpa sina kunskaper i olika sammanhang och hur vi arbetar i ämnesövergripande projekt.

Delegationen fick en föreläsning om våra skolor inom stiftelsen Viktor Rydberg, gjorde lektionsbesök och samtalade med elever. De gick även en rundvandring på VRG Odenplan och fick då möjlighet att träffa skolchef Kerstin Jacobsson Hallén och stiftelsens grundare Louise Westerberg och Louise Ankarcrona.

– Våra elever fick beröm för sina språkkunskaper och bemötande, de representerade skolan på ett mycket fint sätt, berättar rektor Ingela Spets.

Inlägget Delegation från Japan på VRS Vasastan dök först upp på Vrg.se.

]]>
Intervju Sophia Desport https://vrskolor.se/intervju-sophia-desport/ Tue, 04 Oct 2016 12:18:52 +0000 https://vrskolor.se/?p=3363 Inlägget Intervju Sophia Desport dök först upp på Vrg.se.

]]>

Intervju: sophia desport

Intervju

Lärare

Sophia Desport

Sophia har arbetat på stiftelsen sedan 1996 och har tillsammans med kollegor byggt upp bildinstitutionerna på alla våra tre gymnasieskolor.

Fråga

Vad har du för utbildning och bakgrund?

Svar

Jag pluggade förberedande konststudier först på Folkhögskola och sedan i USA innan jag bestämde mig för att söka till Konstfack där jag gick bildlärarutbildningen i slutet av 80-talet. Sedan jobbade jag på Moderna Museet som museipedagog. Så småningom började jag jobba inom grundskolan, först i Sollentuna och sedan Täby. Mina första år jobbade jag på rätt många olika skolor, men 1996 hamnade jag här på VRG!

Fråga

När visste du att du ville bli lärare?

Svar

Som liten höll jag alltid på med bilder, men jag var också intresserad av att jobba med människor och pedagogik väldigt tidigt. Att bli lärare var ett naturligt sätt att få ihop mina intressen. Jag har alltid varit intresserad av både den akademiska och den konstnärliga världen och att arbeta mycket med estetiska läroprocesser.

Fråga

Du har jobbat på stiftelsen i 20 år, vad har förändrats?

Svar

Stiftelsens grundläggande vision har inte ändrats. Kärnan i visionen finns kvar, att det estetiska ska få finnas med och genomsyra undervisningen eller att “Vetenskap och Konst går hand i hand”. På 90-talet pratade vi mycket om ”de tre I:na”, IT, Internationalisering och Individen. Just de slagorden har ju utvecklats till att bli en självklar del av verksamheten med tiden. Vi var väldigt tidiga med det men idag jobbar ju nästan alla på det sättet.

Fråga

Hur har din resa på VRG varit?

Svar

Det här med att “bygga upp” har varit en del av min resa på VRG. På VRG Djursholm fanns det ingen bildlärare när jag började. På den tiden fick man bestämma sina egna kurser, och jag skapade bild A-F som blev populära kurser. När VRG Odenplan startade byggde jag upp bildinstutitionen där, och så småningom var det dags att bygga upp estetiska programmet inriktning bild och form tillsammans med min kollega Madeleine på VRG Jarlaplan.

Fråga

Vad gör du på din lediga tid?

Svar

Jag målar gärna. Periodvis är det mycket arbete och då är det svårt att hinna med. Sedan yogar jag väldigt mycket sedan sju år tillbaka. Mitt intresse för yoga väcktes faktiskt genom friskvården här på skolan, vi fick gå till Yoga Yama och träna. Jag utför andra sporter också, men mer för att man bör. Yogan gör jag för att jag verkligen är intresserad och tycker om det.

Fråga

Hur är du som lärare?

Svar

Jag har fått höra att jag är ganska tydlig och strukturerad. Även om jag ser mig själv som handledare har jag en bestämd bild om var vi ska, och därför är jag ganska drivande.

Fråga

Vad är roligast med att vara lärare?

Svar

När eleverna redovisar och presenterar sina arbeten och bilder tycker jag att det är så häftigt varje gång att höra deras tankar och idéer bakom sina arbeten.

Fråga

Vad är viktigt för dig pedagogiskt?

Svar

När man undervisar i bild står man inte så mycket och föreläser, utan det är mer handledning. Det är viktigt för mig att vara en uppmuntrare. Jag ser mitt ämne som ett verktyg att få ungdomar att förbättra sitt självförtroende och må bättre.

Fråga

Vad är ditt roligaste minne från åren på VRG?

Svar

VRG gjorde ett stort projekt (Mallrats) med Moderna Museet för tre år sedan. Det är både mitt sämsta och bästa minne, det var otroligt slitigt för alla inblandade men så häftigt att se slutresultatet. Både jag och eleverna var så stolta. Allt började som ett mindre projekt i samarbete med galleri Index och en konstnär, men sedan blev Moderna intresserade. Samarbetet med Moderna Museet gick ut på att eleverna skulle arbeta med det offentliga rummet och adressera museets roll i staden och samhället. Elevernas verk var utplacerade i museets samlingar, det var en stor grej.

Fråga

Hur minns du din studietid?

Svar

Jag tyckte att det var roligt att gå i skolan! I den lilla staden jag växte upp i Värmland fanns det inget estetsikt, så jag lade till extra kurser. Jobbade hårt i skolan och lade mycket krut på allt.

Inlägget Intervju Sophia Desport dök först upp på Vrg.se.

]]>
Intervju Sara Berg https://vrskolor.se/intervju-sara-berg/ Wed, 28 Sep 2016 07:22:55 +0000 https://vrskolor.se/?p=3314 Inlägget Intervju Sara Berg dök först upp på Vrg.se.

]]>

Intervju Sara Berg

Intervju

Lärare

Sara Berg

Fråga

Vad har du för utbildning och vad gjorde du innan du började på VRG?

Svar

Jag är utbildad dramapedagog på Västerbergs folkhögskola/ Högskolan i Gävle, och har bland annat gått Clownutbildning på Bont´s internationell clownschool på Ibiza och Skådespelarlinjen på Spegelteatern. Jag har också fördjupat mig i pedagogens roll med ett normkritiskt perspektiv på Magisterprogrammet i Praktisk kunskap på Södertörns högskola och Digital medieproduktion på Stockholms dramatiska högskola.

Fråga

Vad är ditt roligaste minne från åren på VRG?

Svar

Det är för svårt att välja ett, men jag tänker ofta på vilket priviligerat arbete jag har, som får skratta så ofta på jobbet.

Fråga

Vad tycker du är viktigt i det pedagogiska?

Svar

Lekar, övningar, reflektion och repetitioner. När jag jobbar med en ny grupp är det viktigt att etablera gruppens samarbete för att ha en bra grund att bygga på. I regi tycker jag att det är viktigt att hitta ett dynamiskt samspel mellan elev – regissör och ensemble. Där vi prövar oss fram tillsammans, så att det blir ett ärligt undersökande. Jga vill inte som regissör ”sitta med facit”.

Fråga

Hur är du som lärare?

Svar

Att jag både stöttar och utmanar som lärare. Det är i alla fall min målsättning.

Fråga

Vad är största utmaningarna som teaterlärare?

Svar

Största utmaningen som danslärare men även ett av det roligaste med att vara danslärare är att ständigt hålla sig uppdaterad om vad som händer inom dansvärlden så att vi är förankrade även utanför skolan.

Fråga

Vad är roligast med att vara lärare?

Svar

Att få ta del av mötena som uppstår – på scenen och i klassrummet. Det är en spännande kombination av pedagogiskt och konstnärligt arbete. Och en dag är sällan den andra lik.

Fråga

Hur minns du studietiden?

Svar

Jag har alltid gillat att diskutera och var aktiv i skolan. Jag trivs i grupp och gillar också att ”ha en klass”. Det kanske är en av anledningarna till att jag hela tiden fortsätter vidareutbilda mig.

Inlägget Intervju Sara Berg dök först upp på Vrg.se.

]]>