ELEVINTERVJU: LIVIA GRIM

Program och skola

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning samhällsvetenskap, Campus Viktor Rydberg.

Livia Grim går Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning samhällsvetenskap på Campus Viktor Rydberg och uppskattar att lära sig om samtida samhällsproblem och konflikter i skolan. Hon berättar att det är en bra sammanhållning mellan elever, mycket tack vare att elevkåren är flitiga på att arrangera många event och för att det finns många kommittéer att engagera sig i och träffa andra elever genom.

Fråga

Varför sökte du till VRG?

Svar

Jag sökte till VRG då jag bara hade hört bra om skolan av tidigare elever. Jag sökte efter en skola med bra skolanda och sammanhållning men också bra lärare och utbildning. Jag hade enbart hört bra om skolandan och utbildningen av tidigare elever och det var därför jag valde skolan. Att man kan lägga till estetiska kurser var ett plus då jag tycker det är väldigt roligt.

Fråga

Hur är det att gå just Sam-Sam?

Svar

Jag skulle säga att programmet är väldigt roligt och allmänbildande då man enkelt kan använda det man lär sig för att förstå vad som händer i världen. Det är ett bra program för de som är intresserade av SO-ämnena på högstadiet men är inte bara en förlängning av nian som många verkar tro utan är mycket mer djupgående i SO-ämnena.

Fråga

Vad får du lära dig om din fördjupande inriktning samhällsvetenskap?

Svar

Man får lära sig mer om hur samhället och världen fungerar och analysera det som händer i världen. Vi får t.ex. använda politiska teorier för att analysera samhällsproblem eller internationella konflikter.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Jag tycker väldigt bra om de flesta lärarna på skolan. Någonting jag tycker utmärker många av lärarna är att man tydligt märker att de verkligen tycker om ämnet de lär ut och att de vill dela med sig av så mycket information som möjligt. Att man märker att lärarna verkligen vill lära ut gör också lektionerna mer intressanta och lärorika. De flesta lärarna försöker också hjälpa dig så bra som möjligt för att nå dina egna mål i kursen och ger konkret feedback på hur man kan utvecklas och förbättras.

Fråga

Vad gillar du mest med din skola?

Svar

Det jag gillar mest med skolan är nog vår skolanda. Det är en härlig gemenskap på skolan och man känner sig trygg, vilket bidrar till att dagarna på skolan blir roligare. Det finns många kommittéer och utskott att engagera sig i utanför skolan och på så sätt lära känna fler elever, vilket bidrar till den starka gemenskapen. Elevkåren arrangerar också ständigt aktiviteter som gör gymnasietiden roligare!

Fråga

Vad ser du fram emot mest på ditt program som du går?

Svar

Jag har inte riktigt något specifikt jag ser fram emot med programmet men jag tycker att den största delen av utbildningen är rolig och intressant och hoppas att den kommer att fortsätta vara det i trean!

Fråga

Vilken är din favoritkurs hittills och varför?

Svar

Jag skulle nog säga att min favoritkurs hittills är Internationella relationer. Kursen är väldigt intressant då man får lära sig mycket om konflikter och andra händelser som man inte riktigt haft koll på innan vilket är väldigt allmänbildande. Jag har därmed fått en ökad förståelse av omvärlden. Nu i tvåan under projektveckorna så har vi även MEP (Model European Parliament) i två veckor där man får sätta sig in i hur Europaparlamentet fungerar genom att rollspela Europaparlamentet och diskutera lösningar på världsproblem vilket är ett väldigt roligt sätt att lära sig på!

Fråga

Om du ska ge ett tips till någon som ska välja och ansöka till gymnasiet – vad är viktigt (eller inte viktigt) att tänka på?

Svar

Tänk först och främst på vad du själv vill få ut av din gymnasietid och låt inte någon annan göra ditt gymnasieval åt dig. Det är trots allt du som ska gå det gymnasium och linje du väljer. Och ta inte gymnasievalet alltför seriöst, allt kommer att lösa sig!

Fråga

Varför tycker du framtida elever ska ansöka om att gå Sam-Sam på VRG?

Svar

Sök Sam-Sam om du tycker att SO-ämnena är intressanta och vill lära dig mer om hur samhället och världen fungerar. Det är även en väldigt bred utbildning så man kan plugga nästan vad man vill efter gymnasiet särskilt om man lägger till Matte 3. Något som också är bra är att man kan lägga till estetiska kurser om man vill ha en lite mer kreativ kurs som ett avbrott i schemat. VRG är en bra skola att gå på. Lärarna är väldigt kompetenta och eleverna har ofta ett stort intresse i sam-kurserna vilket bidrar till diskussioner som är givande och intressanta.

Fråga

Vad tror du att du kommer ta med dig från din tid på VRG?

Svar

Jag tror att jag har fått en bättre studieteknik av att gå på skolan vilket definitivt kommer hjälpa mig i framtiden. Jag har också fått bra engelskkunskaper då vi har flera kurser på engelska utlärt av lärare som har engelska som modersmål. Men framförallt så har jag fått en givande och rolig gymnasietid att se tillbaka på!

Fråga

Om du får drömma, vad gör du efter studenten?

Svar

Jag vill nog ta något sabbatsår där jag kan resa och uppleva olika kulturer samt se världen. Men efter det ser jag nog att jag pluggar något sam-inriktat ämne på universitetet. Antingen i Sverige eller utomlands.