Program och skola

Estetiska programmet inriktning teater, Campus Viktor Rydberg.

Jonathan Berg går Estetiska programmet, inriktning teater på Campus Viktor Rydberg. Det bästa med att gå teater, enligt Jonathan, är självklart att få skådespela och lära känna massor med nya vänner men framförallt för att det är kul och för att han får skratta mycket på lektionerna. Han tycker även att det är tryggt med ett Estetiskt program som är högskoleförberedande så han har samma möjligheter som t.ex. någon som läser Samhällsprogrammet.

Fråga

Varför sökte du till VRG?

Svar

Jag hade länge skolan i åtanke på grund av familj och släkt men det var i slutet av grundskolan som jag började läsa på mer om Campus Viktor Rydberg och fick reda på mer om alla möjligheter. Jag var förvånad att jag kunde gå teaterlinjen men fortfarande få en högskoleförberedande utbildning. Jag gillade även många andra olika linjer som fanns på skolan, chans till helt nya och olika människor.

Fråga

Hur är det att gå Estetprogrammet med inriktning teater?

Svar

Det är riktigt roligt. Jag skrattar på majoriteten av lektionerna. Det är varierande och jag lär mig på ett underhållande och stimulerande sätt. Man får en paus från de stillasittande teoretiska kurserna. Det finns mycket teori i teaterkurserna med, men dem omvandlas ofta till en praktisk uppgift vilket gör lärandet kul.

Fråga

Hur är sammanhållningen bland elever på Estetiska programmet?

Svar

Eftersom vi inte går i samma klass allihop så blir det extra kul att gå på teaterlektionerna för att träffa alla där. Vi alla tycker om varandra väldigt mycket och är väldigt bekväma med varandra. Eftersom vi skådespelar för varandra nästan varje lektion så har en trygghet i gruppen byggts upp. Jag tycker det är skönt med variationen av vilka människor som jag träffar varje dag men jag känner mig alltid som mest bekväm i teatersalen med alla andra på teaterprogrammet.

Fråga

Hur kändes det att göra inträdesprovet?

Svar

Jag var väldigt nervös och var rädd att jag skulle glömma bort något viktigt i min monolog. Direkt när jag kom till skolan blev jag stressad men när jag kom in i teatersalen så insåg jag att alla var där för samma sak. Vi alla älskade teater. När vi skådespelade för varandra så tyckte jag inte det var pinsamt utan kände att jag fick stöd av människor jag aldrig träffat förut. Lärarna var väldigt duktiga på att lugna ner mig och när det väl var dags att framföra monologen så kändes allt bra.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Jag gillar min teaterlärare väldigt mycket. Jag har hen i två kurser och har alltid sett hen som väldigt stöttande. När uppgifter ser svåra ut är det hen som kan lugna ner mig och förklara hur jag ska handskas med dem på bästa sätt. Hen har jobbat länge på skolan, är engagerad och är väldigt kunnig i sina ämnen vilket gör hen intressant att lyssna på. Hen är väldigt lätt att resonera med och får mig att känna mig trygg.

Fråga

Vad gillar du mest med din skola?

Svar

Det jag gillar mest med skolan är sammanhållningen. Det är en väldigt gammal skola vilket innebär många traditioner som går långt tillbaka. Därför får man snabbt chans till att lära känna varandra och jag har vänner från alla olika linjer på grund av alla aktiviteter skolan arrangerar. Äldre elever ser till att vara välkomnade och alla är väldigt trevliga mot varandra. På Viktor Rydberg är skolan ett ställe man vill vara kvar på efter skoltid.

Fråga

Vad ser du fram emot mest på ditt program som du går?

Svar

Jag lär mig nya saker hela tiden och jag vet att jag kommer att fortsätta att göra det. Jag får dessutom två nya kurser i tvåan så det ser jag extra mycket fram emot.

Fråga

Vilken är din favoritkurs hittills och varför?

Svar

Just nu är min favoritkurs Scenisk Gestaltning för att jag har en sådan bra lärare och för att kursen i sig är rolig. Det är då man får stå mest på scen och vi hade ett jätteroligt moment: improvisation. Där skrattade jag som mest och det är verkligen någon för de som söker att se fram emot.

Fråga

Vilka individuella val har du gjort och varför?

Svar

Mina individuella val är Matte 2b, Skrivande, Engelska 7 och Musik. Det är alltså många teoretiska ämnen eftersom jag redan går Estetprogrammet. Det hade varit kul med mer teater eller andra estetkurser men jag tyckte att jag hade tillräckligt så jag la till mer teori. Det kändes mer nödvändigt för framtiden.

Fråga

Om du ska ge tips till någon som ska välja och ansöka till gymnasiet – vad är viktigt (eller inte viktigt) att tänka på?

Svar

Mitt bästa tips är att inte gå dit alla kompisar går. De finns kvar. Ta chansen att hitta nya vänner och bredda dina sociala kretsar. Jag kände inte någon när jag sökte till Viktor Rydberg och det gick hur bra som helst. Mina gamla vänner är kvar och jag har flera nya.

Fråga

Varför tycker du framtida elever ska ansöka om att gå Estet-Teater på VRG?

Svar

Jag tycker gymnasiet ska vara kul! På teater får du en högskoleförberedande utbildning och med tillval lika mycket behörighet som en samhällsvetare. På teater har du det riktigt kul med många upplevelser.

Fråga

Om du får drömma, vad gör du efter studenten?

Svar

Efter studenten så känner jag just nu att jag vill fortsätta med teater, söka någon bra högskola där jag får skådespela och får en fördjupande utbildning inom programmet.