ELEVINTERVJU: ALBA SÖDERSTRÖM

Program och skola

Naturvetenskapsprogrammet inriktning naturvetenskap, VRG Sundbyberg.

Alba Söderström går Naturvetenskapsprogrammet inriktning naturvetenskap på Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg. Att VRG erbjuder en kombination av akademiska och kreativa studier är ett stort plus, tycker Alba som både gillar naturämnena och att rita och måla. Hon har t.ex. valt Bild och Form 1 i sitt individuella val. Alba tycker även att det märks hos skolledningen på VRGS att vikten ligger på elevens utveckling och goda mentala hälsa, snarare än betyghets.

Fråga

Varför sökte du till VRG Sundbyberg?

Svar

Jag sökte till Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg efter att jag varit på skolans öppet hus där jag fick ett mycket bra intryck av rektorn, lärarna och skolmiljön.

Fråga

Hur är det att gå just Naturvetenskapsprogrammet inriktning naturvetenskap?

Svar

Man lär sig mycket på en gång och det är ofta fullt upp, men inte utan att det fortfarande finns tid till fritid. Allt handlar om att planera sin tid. Har man väldigt höga krav på sig själv är det lätt hänt att man låter arbetet sluka upp en och det blir en energitjuv. Jag tror att det är viktigt att lära känna sig själv, förstå hur du som person fungerar och vad som får dig att må bra. Även om man är ambitiös och skolan är viktig för en så finns det viktigare saker i livet och högsta betyg kan inte uppnås till varje pris. Är man intresserad av de naturvetenskapliga ämnena och det vetenskapliga arbetssättet så är Naturvetenskapsprogrammet underbart. Studierna går så mycket djupare ned i ämnena än i grundskolan och man inser snabbt hur oändligt mycket mer det finns att lära sig eller till och med själv upptäcka en dag.

Fråga

Vilka individuella kurser har du valt?

Svar

Jag har valt att läsa Matte 5, Engelska 7 samt Bild och Form 1.

Fråga

Vad får du lära dig om naturvetenskap?

Svar

Förutom att fördjupa sina kunskaper i de olika naturvetenskapliga ämnena, genom att på en allt mer detaljerad nivå undersöka olika processer och koncept, ligger mycket fokus på det naturvetenskapliga arbetssättet. Man får lära sig mer om att konstruera och genomföra vetenskapliga studier samt analysera och diskutera sina resultat. I stort sett handlar det om att lära sig om hur vår värld fungerar. Hur materia är uppbyggd, kroppen och fysikens lagar.

Fråga

Berätta om en lärare som du gillar, vad utmärker hen?

Svar

Jag tycker verkligen om alla mina lärare. Alla lärare jag har haft under min tid här har tydligt visat ett genuint intresse och entusiasm för det ämne de lär ut vilket ökar ens eget engagemang och underlättar lärandet.

Fråga

Vad gillar du mest med VRG Sundbyberg?

Svar

Det är inte enbart fokus på prestation och att ta studenten med så höga betyg som möjligt. Skolledningen bryr sig om elevernas mentala hälsa. Förutom att det med jämna mellanrum är olika föreläsningar och temadagar, riktas uppmärksamhet på utveckling istället för prestation. Det minskar den prestationsångest och hets elever emellan som annars lätt uppstår i klasser med många överpresterande elever, enligt min erfarenhet. Jag är väldigt glad att VRG ger alla möjlighet att kombinera akademiska studier med praktiska och kreativa kurser. Naturvetenskap är något som jag ser mig själv jobba med men jag älskar samtidigt konst och att rita och måla och då har jag kunnat välja bild och form som ett av mina individuella val. Blockschemat är ytterligare ett plus. Jag tycker om att ha ordentligt med tid på mig att verkligen fokusera på och sätta mig in i ett specifikt ämne.

Fråga

Vilken är din favoritkurs?

Svar

Det finns områden inom alla kurser som jag gillar mer och mindre så det är en svår fråga att svara på. Jag har ändå alltid uppskattat matte, kemi, fysik och biologi, så någon av dem.

Fråga

Vad vill du göra efter studenten?

Svar

Min plan efter studenten är definitivt att plugga vidare på universitetet. Exakt vad jag vill läsa vet jag ännu inte men säkerligen någonting naturvetenskapligt. Jag är väldigt intresserad av forskning och vill alltid veta mer om hur vår värld fungerar, så förmodligen någonting där jag får ägna mig åt det.