En idé till ett lokalt forum för idéutbyte kring hur Canvas kan användas i undervisningen, blev startskottet för Mini-CanvasCon som Stiftelsen anordnade. Ett 30-tal deltagare från olika utbildningsaktörer träffades under en eftermiddag på VR Campus Sundbyberg för att utbyta idéer.

2020-03-09

I oktober deltog skolchef Kristy och flera lärare från Stiftelsens skolor på CanvasCon i Barcelona. Konferensen lockade 550 besökare från 28 länder och inspirerade genom föreläsningar, workshops och möten till idéer om hur lärplattformen Canvas kan användas i undervisningen. En idé som väcktes under konferensen var att skapa ett lokalt forum att fortsätta samtalen mellan olika aktörer, kring Canvas potential. På samtliga skolor inom Stiftelsen används Canvas som den primära lärplattformen.

VR bjöd därför in Europaskolan Strängnäs, Sofia Distans, Stockholms Idrottsgymnasium, Stockholm Science and Innovation School, Lärande i Sverige AB samt personal från våra egna skolor till ett Mini-CanvasCon tisdagen den 4:e mars på VR Campus Sundbyberg. 

Syftet med Mini-CanvasCon är att dela information, idéer och tips kring hur Canvas kan användas och utvecklas i undervisning. Under eftermiddagen fick de 30 deltagarna gå på parallella workshops. En workshop höll Linus Österholm från Realgymnasiet i, som handlade om hur man kan förstärka sitt pedagogiska koncept med Canvas. 

En annan workshop höll Hanna Forsberg, lektor i biologi och kemi på VRG Djursholm, i. “Mitt pass handlade om hur vi arbetar med Canvas LMS för att stödja undervisning och kollaborativt arbete inom VR-stiftelsen, och lite om vad vi kan lära oss från arbetet med den nationella handlingsplanen för digitalisering av skolväsendet. Hur formar man en digitalt kompetent organisation? Vi kom också in på hur man på bästa sätt skapar interaktivitet med elever som inte har möjlighet att vara i klassrummet, med hjälp av Canvas inbyggda videokonferensverktyg och mediafunktioner – något som ju är lite extra aktuellt nu i Corona-tider”. 

Hanna är nöjd med eftermiddagen och tycker att konferensen bjöd på en lyckad blandning av stort och smått. “Vi fick ta del av allt från konkreta tips om hur man kan designa lektioner och digitala kursytor för att öka tillgänglighet och aktivera eleverna i sitt lärande, till hur olika skolhuvudmän organiserar sin digitala miljö. Det är fantastiskt kul att träffa kollegor från andra skolor och se styrkan i att lära av varandra.” berättar Hanna vidare.

Tyler Richber, Stiftelsens IKT-chef och utvecklingsledare, organiserade Mini-CanvasCon och konstaterar efteråt att eventet blev ett lyckat startskott. “This is a good first step in creating a network to share ideas between different educational institutions, who use Canvas. Our hope is to continue this collaboration, in order to benefit all parties involved.”

Bild från Hanna Forsbergs workshop ”Så använder medarbetarna på VRG Canvas för att stödja effektivt lärande”

Dela inlägg

Hanna Forsberg
Tyler Richber

Twitterflöde

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok