Övergången till lärarledd digital distansundervisning innebär nya arbetssätt, för att upprätthålla högkvalitativ undervisning. Tack vare Learnox LiveStream ges lärare inom Stiftelsen möjlighet att bedriva digital undervisning i realtid från en proffsig studio.
Stiftelsens skolchef Kristy Lundström och Learnox grundare Torvid Hafström har haft kontakt en längre tid, och i den rådande situation som vi befinner oss i med lärarledd digital distansundervisning aktualiserades samarbetet. Tack vare Learnox generositet erbjuds lärare inom Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor möjlighet att genomföra lektioner i Learnox studio.
– Jag är imponerad av hur snabbt Viktor Rydbergs skolor och lärare har kunnat ställa om till distansundervisning. Att kunna bidra med att förstärka klassrumskänslan genom att tillhandahålla Learnox LiveStream är jättekul, säger Torvid Hafström, grundare av Learnox.
Learnox har 20 års erfarenhet av att undervisa och motivera elever, och driver sedan 1998 Vintertullsskolan som är en resursskola för elever i behov av extraordinärt stöd. Redan 2010 såg Learnox behovet av distansundervisning för ”hemmasittare” som inte klarade att ta till sig kunskap i ordinarie skolmiljö. Där började utvecklingen av en innovativ plattform för kunskapsöverföring online. Beställare av Learnox återskolningsprogram är kommuner och skolor, fristående och kommunala, i hela Sverige.
Markus Fransson är lärare i matematik och fysik på VRG Djursholm. När möjligheten att genomföra sina lektioner i Learnox studio på KTH erbjöds var han snabb på bollen. Efter de första fem dagarna med lärarledd digital distansundervisning hade Markus redan undervisat i studion 5 gånger. Det har inte bara har varit roligt och utvecklande för Markus utan även blivit väldigt uppskattat bland hans elever. En del lektioner har hållits tillsammans med andra lärare både på plats och via länk för större elevgrupp. Frågor som ställs i elevchatten besvaras samtidigt synligt för alla elever, eller verbalt, under pågående lektion.
Lektionerna genomförs i Learnox LiveStream, där eleverna deltar digitalt på distans och läraren undervisar från studion som är utrustad med högkvalitativ ljud- och bildutrustning. “Det känns som en superlyx att få göra lektioner med så bra ljud och bild, och dessutom med en producent som fixar om ljudet är för lågt eller om något syns dåligt. Producenten klipper även ihop lämpliga bitar som jag kan dela med eleverna efteråt”, berättar Markus Fransson som framhåller fördelarna med att få hjälp med ljud och bild. “Jag kan slappna av och prata och svara på frågor utan att behöva tänka på om det går fram. Jag gjorde också en liten fysikdemonstration på en av lektionerna, och då var det superbra att kunna filma i närbild. Eleverna kom närmare demonstrationen än vad de hade gjort i klassrummet.”
Kika på Markus Franssons lektion från studion!
Träna 40-minuter coreflex med VRG Djursholms idrottslärare Emma Jönsson!